Μουσείο και Κοινωνία: Το παράδειγμα της Κέρκυρας - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με τον τρόπο που αλληλεπιδρούν τα μουσεία της Ελλάδας με την σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Ο πολιτισμός αποτελεί βασικό πλεονέκτημα όλου του κόσμου γι’ αυτό και το μουσείο ως πολιτισμικός και πολιτιστικός φορέας οφείλει να αναλαμβάνει αποσπασματικές ή ενταγμένες σε ένα εθνικό σχεδιασμό πρωτοβουλίες. Στην εργασία αυτή θα εξετάσουμε όχι μονό τον κοινωνικό αλλά και εκπαιδευτικό ρόλο των μουσείων, τις θεωρητικές προσεγγίσεις επικοινωνίας αλλά και την μουσειακή εμπειρία. Βασικές έννοιες που θα μελετηθούν και θα αναφερθούν είναι αυτές της κοινωνικής ένταξης, συμπερίληψης και κοινωνικού αποκλεισμού. Στα πλαίσια των εννοιών αυτών θα αναλύσουμε και τους παράγοντες που τις ενισχύουν. Εμβαθύνοντας στο θέμα θα μελετήσουμε τις ενταξιακές πρακτικές των ελληνικών μουσείων αξιοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα και την τεχνολογία που προσφέρεται μέχρι σήμερα. Στην προσπάθεια να γίνουν όλα τα παραπάνω θέματα συζήτησης περισσότερο κατανοητά, θα εξετάσουμε συγκεκριμένα τα μουσεία της Κέρκυρας και τις πολιτικές προσέγγισης που χρησιμοποιούν απέναντι στον ντόπιο επισκέπτη, καθώς θα εστιάσουμε και στη γενικότερη σχέση των μουσείων με την τοπική κοινωνία. Τέλος, μέσω μια έρευνας κοινού (ερωτηματολόγιο) θα επιχειρηθεί να αποτυπωθεί και να απαντηθεί εάν οι απαιτήσεις που έχει το κοινωνικό σύνολο από τα μουσεία συνάδουν με την τακτικότητα των επισκέψεων στα μουσεία.

This thesis addresses the way in which the Greek museums interact with the Modern Greek society. Culture is important worldwide, therefore museums, as vectors of culture, should have piecemeal or integral part in the initiatives of a national planning. In this thesis, we will examine not only the social but also the educational role of the museums, the theoretical approaches, and the museum experience. Social integration, inclusion and exclusion are key concepts that will be studied and mentioned. Within the framework of these key concepts, we will also analyze the factors that reinforce them. Further into the subject, we will study the accession practices of the Greek museums through educational programs and technology available to this day. In order all of the above to be fully comprehended we will specifically examine Corfu’s museums and their strategies of approaching the local visitor, as well as focus on the overall relation between museums and the local society. Finally, through a research (questionnaire), the question, whether the public’s demands for the museums coincide with the regularity of visits at the museums or not, will be posed and attempted to be answered.
Keywords: Κοινωνία, Μουσείο, Κοινωνικός Αποκλεισμός, Κοινωνική Ένταξη και Συμπερίληψη, Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Τεχνολογία, Ενταξιακές Πρακτικές; Society, Museum, Social Integration, Social Inclusion and Exclusion, Educational Programs, Technology, Accession Strategies