Analysis of the Taliban's political discourse since their rise to power - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα ερευνητική πτυχιακή εργασία έχει στόχο την διερεύνηση του πολιτικού λόγου του νέου καθεστώτος των Ταλιμπάν, τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται μέσα από δυτικές εφημερίδες, άρθρα και ειδησεογραφικά πρακτορεία και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν οι ίδιοι οι Ταλιμπάν τους εαυτούς τους. Ο κύριος στόχος είναι η ανάλυση του πολιτικού λόγου του καθεστώτος των Ταλιμπάν από την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, πώς αυτός παρουσιάζεται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης σε γλωσσικό και θεωρητικό επίπεδο, αλλά και η σύγκριση του νέου καθεστώτος με το πρότερο. Στο πρώτο μέρος της εργασίας γίνεται μια ιστορικά εστιασμένη περιγραφή των γεγονότων που οδήγησαν στην άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, την εσωτερική οργάνωση τους ως οι ηγετικές φυσιογνωμίες του Αφγανιστάν, της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής τους, του πολέμου με τις ΗΠΑ, μέχρι και την εγκαθίδρυση του δεύτερου καθεστώτος τους. Το δεύτερο μέρος της εργασίας επικεντρώνεται στον πολιτικό λόγο των Ταλιμπάν, όπως αυτός απεικονίζεται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης από τον Αύγουστο του 2021 και μετά, καθώς και στην ανάλυση της ρητορικής τους μέσω των εκπροσώπων τους, και τέλος, στα συμπεράσματά μας. Το ερευνητικό σώμα κειμένων αποτελείται από αγγλικά (Βρετανικά και Αμερικανικά), ισπανικά, γαλλικά και γερμανικά άρθρα. Για τις ομιλίες των Ταλιμπάν, χρησιμοποιήθηκαν οπτικοακουστικές συνεντεύξεις των εκπροσώπων τους. Οι γενικές ερευνητικές πληροφορίες προέρχονται από την ανάλυση ακαδημαϊκών, μελετητών και ερευνητών διαφόρων προελεύσεων.

This research project aims to explore the Taliban new regime’s political discourse, how they are seen through western newspapers, editorials, and news agencies, and how they present themselves. The main objective is the analysis of the Taliban’s regime’s political discourse since their return to power in August 2021 and the interpretation of western media through a linguistic and theoretical scope and a comparison between their first regime and the new. In the first part of the paper, a historically focused description is given of the events that led to the Taliban’s rise to power, and their structural organization as the leading figures of Afghanistan, their domestic and exterior policies, the war against the US, up until the establishment of their second regime. The second part of the paper focuses on the Taliban discourse as depicted by western media since August 2021, an analysis of their rhetoric through their spokespersons, and finally, our conclusions. The article research corpus consists of articles in each language from the following countries: English (USA, UK), French (France), Spanish (Spain) and German. For the Taliban speeches, we used video interviews of their spokespeople. The general research information is derived from the analysis of academics, scholars, and researchers from various origins.
Ανάλυση πολιτικού λόγου των Ταλιμπάν από την επάνοδό τους στην εξουσία
Keywords: Ταλιμπάν, Αφγανική κυβέρνηση, δυτικά μέσα, ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιώματα γυναικών, οικονομική κρίση, ανθρωπιστική κρίση; Taliban, Afghan government, western media, human rights, women’s rights, economic crisis, humanitarian crisis