Ένα διακαλλιτεχνικό project για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και την ανάδειξη δημοκρατικών αξιών στη σχολική κοινότητα: εφαρμογή σε δύο δημοτικά σχολεία, στην Αττική και στην Κρήτη - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα εργασία στοχεύει στην ανάδειξη δημοκρατικών αξιών και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης μέσα από διακαλλιτεχνικά project των μαθητών και μαθητριών της έκτης τάξης δημοτικής εκπαίδευσης δύο σχολείων από δύο απομακρυσμένες μεταξύ τους περιοχές. Στην αρχή, παρουσιάζεται εκτενώς η αξία της δημοκρατίας στην εκπαίδευση, αλλά και η ανάγκη για κριτικά σκεπτόμενους μαθητές/μαθήτριες και πολίτες. Δίνεται έμφαση στη σύνδεση της σχολικής κοινότητας με την καθημερινή ζωή και το κοινωνικό / πολιτισμικό πλαίσιο του παιδιού, αφού πυρήνα της εκπαίδευσης στον 21ο αιώνα φαίνεται να αποτελεί η δημιουργία ισχυρών βιωμάτων και εμπειριών στους μαθητές. Η τέχνη προτείνεται ως σημαντικό μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Έτσι, αναπτύσσονται τα κοινωνικά οφέλη της μουσικής, με έμφαση στη μουσική ακρόαση, στη χρήση αυτοσχεδιασμού και τραγουδιού. Στη συνέχεια, δίνεται βαρύτητα στον συνδυασμό των τεχνών και τη δημιουργία καλλιτεχνικών προϊόντων. Ειδικότερα, ερευνάται μέσα από συνεντεύξεις, η καλλιτεχνική δράση στα σχολικά περιβάλλοντα της Αττικής και της Κρήτης και γίνεται παρουσίαση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τις θέσεις των εκπαιδευτικών. Τέλος, παρουσιάζονται τα δεδομένα της διδασκαλίας και της δημιουργίας μουσικοθεατρικής παράστασης που πραγματοποιήθηκε σε καθένα από τα σχολεία, ενώ παρατίθενται τα αποτελέσματα και οι προβληματισμοί που προέκυψαν από τις πρακτικές εφαρμογές των δύο διακαλλιτεχνικών project.

The present paper aims to promote the democratic values and the development of critical thinking through interartistic projects for primary school students of the sixth grade from two distant regions of Greece. Initially, the value of democracy in education and the need for critically thinking students and citizens, are presented extensively. Major emphasis is put on the connection between the school community and the child’s everyday life and sociocultural context, since the core of education in the 21st century seems to be the creation of powerful experiences for students. Art is proposed as an important means to achieve this goal. Thus, the social benefits of music are developed by focusing on listening to music, use of improvisation and singing. Subsequently, emphasis is placed on combining the arts and producing an artistic outcome. In particular, artistic activities in the school environments in Attica and Crete are investigated through interviews and the results obtained from the teachers points of view are presented. Finally, the data from both the teaching and the production of a musical performance which was staged in each school, are also presented, while the results and the reflections which emerged from the implementation of the two interdisciplinary art projects, are listed.
An interartistic project for the development of critical thinking and the promotion of democratic values in the school community: implementation in two primary schools in Attica and Crete
Keywords: : διακαλλιτεχνικά project, δημοκρατία, κριτική σκέψη, μουσικοθεατρική παράσταση; : Interartistic project, Democracy, Critical thinking, Music/theater performance