Η Κυπριακή Παραδοσιακή Μουσική και η Θέση της στην Εκπαίδευση: Απόψεις και Εκπαιδευτικές Πρακτικές - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η παρούσα εργασία εξετάζει τον κύκλο της ζωής στην κυπριακή παραδοσιακή μουσική, εστιάζοντας στα τραγούδια που έχουν ως θέμα τους την εργασία. Αντλεί στοιχεία από τη λαογραφία και την εθνομουσικολογία και παρουσιάζει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που αφορούν τη διάδοση της κυπριακής παραδοσιακής μουσικής και τη θέση της τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην κυπριακή κοινωνία. Καταγράφει τις σύγχρονες τάσεις στη μουσική παιδαγωγική και ειδικότερα τις πρακτικές που προτείνονται για τη διδασκαλία της παραδοσιακής μουσικής. Η βιβλιογραφία που έχει επιλεγεί, αναδεικνύει τη συμβολή της παραδοσιακής μουσικής στη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας ενός τόπου αλλά και στην προσωπική ανάπτυξη των ανθρώπων του. Μέσα από συνεντεύξεις με καθηγητές μουσικής που υπηρετούν στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου, εξετάζεται η θέση της κυπριακής παραδοσιακής μουσικής στο μάθημα της μουσικής καθώς επίσης η σχέση των μαθητών με αυτή. Οι απόψεις, οι εκπαιδευτικές πρακτικές αλλά και οι ανάγκες των συμμετεχόντων, οδηγούν σε ενδιαφέροντα και χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για περαιτέρω έρευνα. Επιβεβαιώνεται τόσο η αξία όσο και η συμβολή της κυπριακής παραδοσιακής μουσικής στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Κύπρου και στην καλλιέργεια του σεβασμού για τους «άλλους», μέσα στο πλαίσιο της διαπολιτισμικότητας. Περιγράφονται δημιουργικές και βιωματικές δραστηριότητες που εφαρμόζουν οι εκπαιδευτικοί και τονίζεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη εμπλουτισμού του μαθήματος της μουσικής με υποστηρικτά μέσα και περισσότερο χρόνο για τη διδασκαλία της κυπριακής παραδοσιακής μουσικής.
Keywords: Διαπολιτισμικότητα , Εθνομουσικολογία, Κύκλος της Ζωής, Κυπριακή Παραδοσιακή Μουσική, Λαογραφία