ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τις μακροοικονομικές επιπτώσεις των κρίσεων στον τουριστικό τομέα της Ελλάδας και τις στρατηγικές διαχείρισης αυτών των κρίσεων. Αναλύονται διάφορες μορφές κρίσεων όπως φυσικές καταστροφές, πολιτική αστάθεια, πανδημίες και μεταναστευτικά φαινόμενα, και πώς αυτές οι κρίσεις επηρεάζουν την οικονομία σε μακροοικονομικό επίπεδο. Μέσω της χρήσης δευτερογενών δεδομένων από επίσημες στατιστικές βάσεις, ακαδημαϊκά άρθρα και αναφορές κυβερνητικών και διεθνών οργανισμών, η μελέτη διερευνά τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις των κρίσεων στον τουρισμό. Η έρευνα καταδεικνύει τη σημασία της προσαρμογής των πολιτικών στις τοπικές συνθήκες και την ανάγκη για εξατομικευμένες προσεγγίσεις στην ανάκαμψη του τουρισμού, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Επιπλέον, παρουσιάζει προτάσεις για ενίσχυση των υποδομών και βελτίωση των διαδικασιών διαχείρισης κρίσεων ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα. Συμπερασματικά, παρά τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στην Ελλάδα λόγω διαφόρων κρίσεων, υπάρχουν προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης με την υιοθέτηση των κατάλληλων στρατηγικών και την ενίσχυση των υποδομών. Η εργασία παρέχει πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές και προτάσεις πολιτικής που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας του τουριστικού τομέα και της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

This undergraduate thesis examines the macroeconomic impacts of crises on Greece's tourism sector and the strategies for managing these crises. It analyzes various forms of crises, such as natural disasters, political instability, pandemics, and migration phenomena, and how these crises affect the economy on a macroeconomic level. Using secondary data from official statistical databases, academic articles, and reports from governmental and international organizations, the study investigates the direct and indirect impacts of crises on tourism. The research highlights the importance of adapting policies to local conditions and the need for tailored approaches to tourism recovery, especially during the Covid-19 pandemic. Additionally, it presents proposals for strengthening infrastructure and improving crisis management processes to ensure the sustainability and development of Greece's tourism sector. In conclusion, despite the significant challenges faced by tourism in Greece due to various crises, there are prospects for recovery and growth through the adoption of appropriate strategies and the strengthening of infrastructure. The thesis provides practical guidelines and policy recommendations that can contribute to enhancing the economic resilience of the tourism sector and the Greek economy as a whole.
CRISES AND TOURISM: MACROECONOMIC IMPACTS AND MANAGEMENT IN GREECE
Keywords: Κρίσεις,τουρισμός,μακροοικονομικές επιπτώσεις,διαχείριση κρίσεων,οικονομία,Ελλάδα,φυσικές καταστροφές,πολιτική αστάθεια,πανδημίες; Crisis, tourism, macroeconomic impacts, crisis management, economy, Greece, natural disasters, political instability, pandemics