Διερεύνηση της εμπειρίας των συμμετεχόντων σε ένα συμπεριληπτικό μουσικό θέατρο στην κοινότητα - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθεί το προσωπικό βίωμα των συμμετεχόντων σε μία συμπεριληπτική μουσικοθεατρική ομάδα. Πραγματοποιήθηκε ποιοτική έρευνα σε παιδιά και ενήλικες συμμετέχοντες, με δείγμα μαθητές από διάφορα δημοτικά σχολεία νησιού των Δωδεκανήσων αλλά και από το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Η σύμπραξη ενισχύθηκε και από ένα ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στην κοινότητα. Πραγματοποιήθηκαν εβδομαδιαίες συναντήσεις μετά από συνεννόηση με τους συμμετέχοντες και τους γονείς σε κατάλληλο χώρο σχολείου και στο θέατρο του τόπου των συμμετεχόντων. Τα ερευνητικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσα από ατομικές και ομαδικές συνεντεύξεις με τους συντελεστές, το προσωπικό ερευνητικό ημερολόγιο καταγραφής της ερευνήτριας, τα ατομικά ερωτηματολόγια που δόθηκαν στους συμμετέχοντες και οι ομάδες εστίασης με την ομάδα. Μέσω θεματικής ανάλυσης προέκυψαν οχτώ θεματικές κατηγορίες οι οποίες αποτύπωσαν το βίωμα των συμμετεχόντων. Από την ανάλυση διαφάνηκε η σημασία του συμπεριληπτικού μουσικού θεάτρου στην κοινότητα, στην διεύρυνση και αποδοχή της έννοιας της διαφορετικότητας, και κατ’ επέκταση στην αφομοίωση αυτής στην καθημερινότητα των συμμετεχόντων σε προσωπικό, πνευματικό και κοινωνικό επίπεδο.

The purpose of this study is to explore the personal experience of participants in an inclusive music theater group. Qualitative research was conducted with children and adult participants, and a sample of students from various primary schools at an island of Dodecanese and from the Special Education School (E.E.E.E.K.). The partnership was also strengthened by an open call for participation in the community. Weekly meetings were held after consultation with the participants and parents in a suitable school space and in the theater of the participants’ place where they live. The research data were collected through individual and group interviews with the contributors, the personal research journal , the individual questionnaires given to the participants, and the focus groups with the team. Through thematic analysis, eight categories emerged that captured the experience of the participants. From the analysis, the importance of inclusive music theater in the community became apparent, as well as the expansion of understanding and acceptance of diversity, and by extension in its integration in the daily life of the participants at a personal, spiritual, and social level.
Investigation of participants’ experience in an Inclusive Community Musical Theatre
Keywords: συμπερίληψη, αναπηρία, μουσικό θέατρο, Καθολικός Σχεδιασμός Μάθησης, μελέτη περίπτωσης; inclusion, disability, music theater, Universal Design of Learning, case study