Μετάφραση και σχολιασμός αποσπάσματος της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο «The situation of Article 2 TEU values in Greece: Focus on anti-corruption measures and media freedom» από την αγγλική προς την ελληνική γλώσσα - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Στο πλαίσιο εκπόνησης πτυχιακής εργασίας στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, η παρούσα εργασία στοχεύει στη μετάφραση και τον σχολιασμό ενός κειμένου έκτασης περίπου 4.000 λέξεων, με γλώσσα-πηγή τα αγγλικά και γλώσσα-στόχο τα ελληνικά. Για το πρώτο σκέλος της εργασίας, τη μετάφραση, επέλεξα να μεταφράσω ένα απόσπασμα της έκθεσης της ΕΕ με τίτλο «The situation of Article 2 TEU values in Greece: Focus on anti-corruption measures and media freedom», καθώς το πλήρες κείμενο υπερβαίνει τα όρια του επιτρεπτού ορίου λέξεων για την εργασία. Το έγγραφο δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2022 από το Θεματικό Τμήμα Δικαιωμάτων των Πολιτών και Συνταγματικών Υποθέσεων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έχει ενημερωτικό χαρακτήρα με πολιτικό, κοινωνικό και νομικό περιεχόμενο. Επέλεξα το συγκεκριμένο κείμενο, καθώς αν και αφορά την κατάσταση των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, δεν έχει μεταφερθεί ακόμα στην ελληνική γλώσσα. Το δεύτερο σκέλος αφορά τον σχολιασμό της μεταφραστικής εντολής, την ανάλυση του κειμένου-πηγή και την καταγραφή των μεταφραστικών προβλημάτων, βάσει της μεταφραστικής θεωρίας των Christiane Nord, Katharina Reiss, Hans J. Vermeer, Mona Baker κ.ά. Στο τέλος της εργασίας παρατίθενται το πρωτότυπο κείμενο, ένα δίγλωσσο γλωσσάρι με την τεκμηριωμένη απόδοση των όρων και οι βιβλιογραφικές αναφορές.

In the context of writing a dissertation for the Department of Foreign Languages, Translation and Interpreting of the Ionian University, the aim of the present work is to create a translation and commentary of a text of approximately 4,000 words. The source language of the text is English, while the target language is Greek. The first part of the dissertation, i.e. the translation, focuses on the translation of a section of the EU report “The situation of Article 2 TEU values in Greece: Focus on anti-corruption measures and media freedom”, as the full text exceeds the word limit allowed for this paper. This document, which was published in April 2022 by the Policy Department on Citizens’ Rights and Constitutional Affairs of the European Parliament as part of the EU work, provides information of a political, social and legal nature. I chose this particular text because, despite its relevance to the situation of the EU values in Greece, it hasn’t yet been translated into Greek. The second part includes the commentary on the translation commission, the analysis of the source text and the discussion of translation problems, based on the translation theories of Christiane Nord, Katharina Reiss, Hans J. Vermeer, Mona Baker, and others. The source text, a bilingual glossary with validated terms, and the bibliographic references are provided at the end of the dissertation.
Translation and commentary of the European Parliament’s report “The situation of Article 2 TEU values in Greece: Focus on anti-corruption measures and media freedom” from English into Greek
Keywords: μετάφραση, σχολιασμός, έκθεση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ΟΠΔΚΔΘΔ, δημοκρατία, διαφθορά, πολυφωνία.; translation, commentary, report, European Parliament, DRFMG, democracy, corruption, pluralism.