Ένταξη – Υποστήριξη και Δικαιολόγηση της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στον Δημόσιο Πολιτικό λόγο της Ρωσίας - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, πέραν των στρατιωτικών δυνάμεων απαιτούσε και την υποστήριξη στο πεδίο του πολιτικού λόγου. Η αιτιολόγηση ή «νομιμοποίηση» αυτής, έναντι των Διεθνών οργανισμών, των υπολοίπων κρατών, αλλά και της κοινής γνώμης, είναι κάτι που επιχειρήθηκε, σε πρώτη φάση, στο δημόσιο πολιτικό λόγο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που εκφώνησε μέσω τηλεοπτικών του διαγγελμάτων την 21 και 24 Φεβρουαρίου 2022, ενώ η υποστήριξη της αποτυπώνεται έκδηλα και στο δημόσιο λόγο του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την επομένη της εισβολής, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Η έρευνα μας κατέδειξε την ιδεολογική θέση των δύο πολιτικών ταγών της Ρωσίας, αλλά και τον σιωπηρό τρόπο με τον οποίο προώθησαν την ιδεολογία τους με συγκεκριμένα γλωσσικά μέσα, όπως το λεξιλόγιο και η πολιτική γλώσσα, προκειμένου να χειραγωγήσουν το ακροατήριο τους, ώστε να αποδεχτούν συγκεκριμένες πεποιθήσεις για τη διεθνή ασφάλεια και το γεωπολιτικό γίγνεσθαι. Αναδεικνύεται ότι με συγκεκριμένες στρατηγικές επηρέασαν τη κρίση αυτού, διαμορφώνοντας ένα πιο παθητικό ρόλο στην κατανάλωση του Λόγου της εισβολής για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη νομιμοποίηση. Μια νομιμοποίηση που βασίζεται στην «αλήθεια» από την πλευρά της Ρωσίας και η οποία συμπυκνώνεται στη φράση ότι, η Ουκρανία είναι αναπαλλοτρίωτο μέρος της δικής τους ιστορίας και πολιτισμού.

Russia's invasion of Ukraine, which began on February 24, 2022, in addition to military forces, also required support in the field of political discourse. The justification or "legitimization" of this, vis-à-vis the International organizations, the other states, but also the public opinion, is something that is attempted in the public political speech of the President of the Russian Federation, Vladimir Putin, which he delivered through his televised speeches on February 21 and 24, 2022, while its support is clearly reflected in the public speech of Foreign Minister Sergei Lavrov the day after the invasion, in his television interview. Our research demonstrated the ideological position of Russia's two political orders, but also the implicit way in which they promoted their ideology through specific linguistic means, such as vocabulary and political language, in order to manipulate their audience into accepting certain beliefs about international security and geopolitical becoming. It emerges that with specific strategies they influence the judgment of this, shaping a more passive role in consuming the discourse of the invasion to ensure the desired legitimization. A legitimization based on the "truth" on the part of Russia and which is condensed into the phrase that Ukraine is an inalienable part of their own history and culture.
Keywords: Πούτιν, Λαβρόφ, Ρωσία, Ουκρανία, εισβολή, Κριτική Ανάλυση Λόγου, χειραγώγηση, νομιμοποίηση; Putin, Lavrov, Russia, Ukraine, invasion, Critical Discourse Analysis, manipulation, legitimation