Linguistic Sexism & Gender Culture in Standard Average European Languages. - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η μελέτη της γλώσσας σε συνάρτηση με το φύλο έχει αποτελέσει το επίκεντρο έρευνας πολλών επιστημονικών τομέων, όπως της γλωσσολογίας, της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας κ.α. Πρόκειται για ένα σχετικά σύγχρονο αντικείμενο, ορμώμενο από τα πρώτα φεμινιστικά κινήματα του 1960 και εξελισσόμενο παράλληλα με την έρευνα περί κοινωνικών ρόλων και ισότητας των φύλων. Καίριο ερώτημα από τότε έως και σήμερα αποτελεί το κατά πόσο η γλώσσα επηρεάζει τον τρόπο σκέψης και τις αντιλήψεις στα πλαίσια μια κοινωνίας ή εάν οι κοινωνικές δομές συντελούν στη διαμόρφωση της γλώσσας όπως την ξέρουμε. Σημείο τομής και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι η γλώσσα και η κοινωνία είναι δύο αλληλένδετες έννοιες, που οι δομές της μίας αντικατοπτρίζονται στην άλλη. Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στην εξέταση των γλωσσικών στοιχείων που αναπαράγουν μια ιεραρχική σχέση και μεροληπτική τοποθέτηση υπέρ του ενός φύλου, εντός των πλαισίων της Standard Average European γλωσσικής κοινότητας. Μετά την ανάλυση αυτών των στοιχείων σε μορφολογικό, σημασιολογικό και συντακτικό επίπεδο, μελετάται η αποτελεσματικότητα λύσεων που έχουν προταθεί κατά καιρούς για την καταπολέμηση του γλωσσικού σεξισμού.

The examination of gender in relation to language is an interdisciplinary endeavor that has been the subject of interest of linguists, sociologists, anthropologists, communication experts, psychologists, and scholars in other disciplines, especially after the 1960s, having as its starting point the feminist movements by the end of that decade. Since then, there has been an ongoing debate on whether language endorses sexism, or sexism contributes to the formation of a language. Both discourse and language reflect social realities governed by hierarchy and dominance and consequently reproduce or perpetuate the network of dominant gender biases and stereotypes. This paper will focus on the way language functions in favor of dominant groups and on the means that it uses to convey those asymmetric social structures in terms of grammar, syntax, and semantics within the Standard Average European linguistic area. The secondary objective of the paper is to demonstrate the existence of the aforementioned elements in all of the languages in question, despite not being amongst their grouping criteria.
Keywords: γλωσσικός σεξισμός, κοινωνιογλωσσολογία, ευρογλωσσολογία, γένος, φύλο, διάκριση; linguistic sexism, gender bias, sociolinguistics, eurolinguistics, language reform