Αναπαράσταση στοιχείων ανασκαφών με το CIDOC-CRM - (:unkn) unknown (My University, 2026)
Το μοντέλο CRMarchaeo, ως επέκταση του CIDOC CRM, δημιουργήθηκε για να ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων που υποστηρίζουν τις αρχαιολογικές ανασκαφές, αποκαλύπτοντας τη σημασιολογία των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτές τις διαδικασίες. Το μοντέλο παρέχει μια γλώσσα που καθορίζεται από ένα σύνολο κλάσεων και ιδιοτήτων και επιτρέπει την ενσωμάτωση της τεκμηρίωσης των διαφόρων πτυχών των αρχαιολογικών ανασκαφών. Σκοπός του είναι να μοιραστεί και να μορφοποιήσει τη γνώση που έχουν αποκτήσει οι αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων τους στον τομέα και έχει καταγραφεί με διάφορους τρόπους. Αυτή η εργασία αξιοποιεί το CRMarchaeo για να περιγράψει επίσημα το περιεχόμενο των ανασκαφικών ημερολογίων που τεκμηριώνουν την ημερήσια διαδικασία ανασκαφής και επομένως αποτελούν την ουσία του αρχαιολογικού αρχειακού υλικού. Η εργασία εξετάζει τη δυνατότητα ύπαρξης κοινού εδάφους για τη διαχείριση αρχαιολογικών αρχείων από ανεπεξέργαστα ανασκαφικά δεδομένα που καταγράφονται στα ημερολόγια και αποσκοπεί στην αναγνώριση των συσχετισμών μεταξύ αυτών των δεδομένων. Επιπλέον, προτείνει ενδεχόμενες προσθήκες στο CRMarchaeo, ως αποτέλεσμα της πρακτικής χρήσης του σε πραγματικά αρχαιολογικά θέματα που προέρχονται από την εμπειρία από το συγκεκριμένο αρχειακό υλικό (ανασκαφικά ημερολόγια). Ως μελέτη περίπτωσης για την έρευνα αυτή χρησιμοποιείται το σύστημα οργάνωσης και δείγματα των ανασκαφικών ημερολογίων που χρησιμοποιούνται κατά την ανασκαφή του αρχαίου οικισμού που βρίσκεται στο Καραμπουρνάκι στη βόρεια ακτή του Αιγαίου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στην περιοχή έχουν αποκαλύπθει τα ερείπια ενός οικισμού που καταλαμβάνεται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Η συστηματική ανασκαφή στην περιοχή για περισσότερα από 20 χρόνια παρείχε μια εντυπωσιακή ποσότητα πληροφοριών που φυλάσσεται στα ανασκαφικά ημερολόγια.

The CRMarchaeo model, as an extension of CIDOC CRM, has been created to enhance interoperability among the information systems that support the archaeological excavation processes, by revealing the semantics of the activities related to these processes. The model provides a language, specified by a set of classes and properties and enables the integration of documentations of the various aspects of archaeological excavations. It aims at sharing and formalizing knowledge that the archaeologists have achieved during their activities in the field and has been recorded in various ways. This essay exploits CRMarchaeo to describe formally the content of excavation notebooks that document the daily digging process and, therefore, constitute the very essence of archaeological archival material. The essay explores the possibility of the existence of a common ground for the management of archaeological records from raw excavation data recorded in the notebooks and aims at recognizing the correlations between such data. Moreover it suggests potential additions to the CRMarchaeo, as a result of its practical use on real archaeological issues extracted from the experience from the specific archival material (excavation notebooks). As a case study for this research are used the organization system and samples of the excavation notebooks used at the excavation of the ancient settlement located in Karabournaki on the northern coast of the Aegean, in the area of Thessaloniki. The site reveals the remains of a settlement occupied from the Late Bronze Age down to Roman times. The systematic excavation on the site for over 20 years has provided an impressive amount of information that is kept in the excavation notebooks.
Representing excavation data with CIDOC-CRM
Keywords: CIDOC CRM, CRMarchaeo, ανασκαφή, αρχαιολογική τεκμηρίωση, ανασκαφικά ημερολόγια, ανασκαφικό τεκμήριο; CIDOC CRM, CRMarchaeo, excavation, archaeological documentation, excavation notebooks, excavation document