Έγγραμμα: Εγκέφαλος και Τέχνη - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερεύνησε στο μέτρο του εφικτού, τη σύνθετη σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και της τέχνης, ρίχνοντας φως στη βαθιά επιρροή που ασκεί η τέχνη στην ανθρώπινη αντίληψη, τη νόηση και τη συναισθηματική ευημερία. Μέσω μιας διεπιστημονικής προσέγγισης που περιλαμβάνει την αισθητική, τη νευροεπιστήμη και την ψυχολογία, έγινε προσπάθεια εμβάθυνσης στις πολύπλευρες πτυχές της τέχνης, από τον ορισμό και το ιστορικό της υπόβαθρο έως την επίδρασή της στον ανθρώπινο νου. Σκοπός, είναι να ερευνηθεί και να αναδείχνει μια ολιστική θεώρηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ως προϊόν του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στο πρώτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται μια ολοκληρωμένη θεώρηση της τέχνης κυρίως, υπό το πρίσμα της φιλοσοφίας, της αισθητικής και της ιστορίας της τέχνης. Προχωρώντας, το δεύτερο κεφάλαιο, εστιάζει στην ανατομία του ανθρώπινου εγκεφάλου, παρέχοντας τις βάσεις για την κατανόηση των νευρωνικών μηχανισμών που σχετίζονται με την καλλιτεχνική αντίληψη και έκφραση. Επιπροσθέτως, διερευνήθηκε η συμβολή της τέχνης στην εξέλιξη του ανθρώπου, αναδεικνύοντας τον ρόλο της στην προώθηση της καινοτομίας και στη γέννηση νέων ιδεών και τέλος, αναγνωρίστηκαν τα σημαντικά οφέλη της ενασχόλησης με κάποιου είδους τέχνης καθώς, συμβάλλει ενεργά στην ψυχική ευζωία. Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο, παρουσιάστηκε μια εικαστική εγκατάσταση η οποία έχει ως κεντρικό πυρήνα του ενδιαφέροντος τον ανθρώπινο εγκέφαλο, το μοναδικό αυτό ανθρώπινο όργανο το οποίο είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό και την παραγωγή των συναισθημάτων, των σκέψεων και των κινήσεων. Τα έργα της παρούσας διπλωματικής εργασίας, εκτέθηκαν στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας στο Κτήριο Ανδρέα Γκούση (Παλαιό Ψυχιατρείο) στις 14-16 Μαΐου του 2023, στα πλαίσια του 16ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών.

This thesis examines the relationship between the brain and art and its impact on human perception, cognition, and emotional well-being. By an interdisciplinary approach, of aesthetic, neuroscientific, and psychological aspects of art are explored. The aim is to highlight a holistic understanding of artistic creation as a product of the human brain. Additionally, a visual installation centered around the human brain was showcased during the 16th Festival of Audiovisual Arts on May 14-16, 2023.
Keywords: Έγγραμμα, εγκέφαλος, τέχνη, ζωγραφική, μνημονικό αποτύπωμα, οπτικός εγκέφαλος, εγκεφαλικές διεργασίες καλλιτεχνικής δημιουργίας, μαρμαρογραφία.; Engram, brain, art, painting, mnemonic imprint, visual brain, brain processes of artistic creation, marble painting.