Διερεύνηση συσχετίσεων ψηφιακής πληροφοριακής παιδείας και πληροφοριακής συμπεριφοράς με τον τουρισμό: Συστηματική Βιβλιογραφική Επισκόπηση με τη μέθοδο PRISMA - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του ΠΜΣ Διαχείριση κι Ανάδειξη Πολιτιστικής Πληροφορίας του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας και αντικείμενό της αποτελεί η εντρύφηση στην εποχή της πληροφορίας σε συνάρτηση με τον τουρισμό. Συγκεκριμένα, μελετάται η ψηφιακή πληροφοριακή συμπεριφορά και παιδεία των τουριστών και το πώς διαμορφώνονται οι πληροφοριακές τους ανάγκες. Η εργασία αυτή διαρθρώνεται σε τέσσερα κεφάλαια (4) συνολικά, τα οποία επιδιώκουν να καλύψουν αυτό το ζήτημα. Αρχικά, παρατίθενται κάποιες αποσαφηνιστηκές έννοιες για την πλήρη κάλυψη του θέματος, όπως οι έννοιες της πληροφορίας, τουρισμού, της πληροφοριακής συμπεριφοράς και παιδείας. Για την ανάλυση του θέματος χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος PRISMA, δηλαδή η Συστηματική Ανασκόπηση με σκοπό να μελετηθούν οι πληροφοριακές ανάγκες των δυνητικών τουριστών, αλλά και εκείνων που βρίσκονται ήδη στον προορισμό τους. Τέλος, η μελέτη αυτή καταλήγει σε ορισμένα γενικά συμπεράσματα βασιζόμενα στην ανάλυση που έγινε, ενώ ταυτόχρονα διατυπώνονται προτάσεις για περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος.

The present master thesis was prepared within the framework of Management of Cultural Information Master’s Degree, of the Department of Archives, Library Science and Museology of the Ionian University in Corfu. Thesis’s subject is immersion in the information era related to tourism. Specifically, the fields of digital information behavior and literacy of tourists, as well as how their information needs are being studied. The paper is constructed in four (4) chapters in total, which seek to cover the issue. First and foremost, to fully cover the subject, some concepts such as information, tourism, information behavior and literacy are being clarified. Moreover, with the intention to analyze the topic, PRISMA method was used, i.e. the Systematic Review, in order to study the information needs of potential tourists, and those who are already in their destination. Last but not least, this study reaches some general conclusions based on the analysis made, while at the same time proposals are formulated for further investigation of the issue.
Keywords: Touristic enterprises connections between digital information literacy and information behavior related to tourism: Systematic Literature Review through PRISMA method.; πληροφορία, ψηφιακή πληροφοριακή παιδεία, ψηφιακή πληροφοριακή συμπεριφορά, τουρισμός, πληροφοριακές ανάγκες