ΠΑΙΓΝΙΩΔΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Τεχνολογίες όπως η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα ανοίγουν νέους ορίζοντες στην προβολή και την διάδραση του επισκέπτη με την πολιτιστική κληρονομιά σε χώρους όπως μουσεία, εκθέσεις και ιδρύματα. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζεται μια εκτενής μελέτη για την αξιοποίηση αυτών των τεχνολογιών στον τομέα της αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα, η οποία έχει παρουσιαστεί και δημοσιευτεί στο 5ο πανελλήνιο συνέδριο ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς Euromed. Μέσω της εικονικής πραγματικότητας, μετατρέπονται αντικείμενα και χώροι σε δυναμικά εργαλεία μάθησης, προσφέροντας στο ευρύ κοινό μια συναρπαστική εμβύθιση στον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Τα σοβαρά παιχνίδια, σχεδιασμένα για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αποτελούν ένα νέο εργαλείο για την αποτελεσματική μάθηση πολιτιστικού περιεχομένου. Στη διπλωματική εργασία, αναδεικνύονται οι εκπαιδευτικοί στόχοι της προσομοίωσης και αναλύονται οι πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ είδους, πλαισίου χρήσης, τεχνολογικών λύσεων και αποτελεσματικότητας μάθησης. Αυτή η προσέγγιση ανανεώνει την πολιτιστική εκπαίδευση και ανοίγει νέες προοπτικές για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Technologies such as virtual and augmented reality are opening new horizons in the vizualization and interaction of the visitors with the cultural heritage, in places like museums, exhibitions, and institutions. In this context, an extensive study is presented on the utilization of these technologies in the field of silversmithing in Ioannina, which is presented in the 5th panhellenic conference on digital cultural heritage. Through virtual reality, objects and spaces are transformed into dynamic learning tools, offering the general public an exciting immersion into the cultural wealth of the region. Serious games, designed for educational purposes, constitute a new tool for the effective learning of cultural content. The article highlights the educational goals of the simulation and analyzes the complex relationships between type, usage context, technological solutions, and learning effectiveness. This approach revitalizes cultural education and opens new perspectives for showcasing cultural heritage.
Gamified educational reenactment of handcrafted silversmith art in XR for museums
Keywords: εικονική πραγματικότητα, παιγνιώδεις εκπαιδευτικές αναπαραστάσεις, χειροτεχνική δημιουργία, μουσεία; virtual reality, gamification, craft arts, museums, educational serious games