«Μοντελοποίηση διαδικασιών και καταγραφή προδιαγραφών πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης υπηρεσιών ταχυμεταφορών» - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία έγινε μελέτη για πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης υπηρεσιών ταχυμεταφορών και μοντελοποίηση ενός τέτοιου συστήματος για μια επιχείρηση ταχυμεταφορών. Αρχικά κάναμε μια αναδρομή για να δούμε πως ξεκίνησαν οι μεταφορές και εξελίχθηκαν αυτές οι διαδικασίες έως σήμερα. Επιπλέον, στόχος μας ήταν να εστιάσουμε στο πως επηρεάζονται αυτές οι διαδικασίες ανά τα χρόνια και πως επηρέασε η πανδημία των τελευταίων ετών τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών. Στη συνέχεια μελετήσαμε πως λειτουργεί ένα τέτοιο σύστημα με τη χρήση της BPMN για να αναγνωρίσουμε όλες τις διαδικασίες που εκτελούνται για να λειτουργήσει ένα σύστημα διαχείρισης υπηρεσιών ταχυμεταφορών. Υστέρα, εφόσον κατανοήσαμε τη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος μελετήσαμε τον τρόπο λειτουργίας παρόμοιων συστημάτων είτε από τις ιδίες τις εταιρίες ταχυμεταφορών είτε από εταιρίες που παρέχουν τέτοια συστήματα για να διαπιστώσουμε κοινές λειτουργίες, διαφορές και τυχόν καινοτομίες του κάθε συστήματος για να υλοποιήσουμε και εμείς το δικό μας πληροφοριακό σύστημα. Στη συνεχεία για να κατασκευάσουμε το σύστημα έπρεπε να καταγράψουμε τις προδιάγραφες του, δηλαδή τους χρήστες και ποιες θα είναι οι δυνατότητες για κάθε χρήστη στο σύστημα.Στη συνέχεια έγινε γραφική αναπαράσταση των λειτουργιών του πληροφοριακού συστήματος που καταγράφηκε με τη χρήση Wireframes έτσι ώστε να είναι ακριβείς οι πληροφορίες που θα παρέχει το σύστημα στους χρήστες και να είναι πιο εύκολη και σωστή η υλοποίησή του στα επόμενα στάδια. Εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των λειτουργικών απαιτήσεων του συστήματος έγινε ανάλυση για τις μη λειτουργικές απαιτήσεις έτσι ώστε να είναι λεπτομερής η καταγραφή των διαδικασιών και του τρόπου λειτουργίας. Συμπερασματικά στην εργασία αυτή έχουν αποτυπωθεί όλα τα στάδια για τη μελέτη και μοντελοποίηση ενός πληροφοριακού συστήματος μέχρι αυτό να φτάσει στο στάδιο του προγραμματισμού.
Keywords: Μοντελοποιηση , προδιαγραφες