Βιολειτουργικά Τρόφιμα - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η πρόοδος στον τομέα των τροφίμων έχει οδηγήσει στην εδραίωση μιας νέας κατηγορίας τροφίμων, των λειτουργικών τροφίμων, τα οποία αποτελούν μέρος της διατροφής τους ανθρώπου και η κατανάλωσή τους προσφέρει ποικίλα οφέλη στην υγεία. Στα λειτουργικά τρόφιμα συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα φυσικής προέλευσης και εμπλουτισμένα/ενισχυμένα τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία με διάφορες τεχνικές προκειμένου να προστεθούν ένα ή/και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Εξαιτίας της συμπερίληψης βιοενεργών συστατικών (π.χ. λιπαρά οξέα, βιταμίνες, φυτικές στερόλες/στανόλες, προβιοτικά/πρεβιοτικά κ.α.) η κατανάλωσή τους συνεισφέρει σημαντικά στην υγεία και την ευεξία του ανθρώπου, προλαμβάνοντας απειλητικές για την υγεία ασθένειες (π.χ. καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης) αλλά κι ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικότερα, στην παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζονται ο όρος, οι κατηγορίες των λειτουργικών τροφίμων και τα βιοενεργά συστατικά τα οποία είναι υπεύθυνα για τις λειτουργικές ιδιότητες. Επιπλέον παρατίθενται παραδείγματα λειτουργικών τροφίμων και τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία του ανθρώπου καθώς και προϊόντα τα οποία συναντώνται στην ελληνική αγορά. Ακολούθως, αναλύονται οι διαδικασίες ανάπτυξης ενός λειτουργικού τροφίμου με έμφαση στα εργαλεία μεταφοράς βιοενεργών συστατικών και την τεχνική ενθυλάκωσης. Τέλος, αναφέρεται το νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρώπη και την Αμερική σύμφωνα με το οποίο ένα λειτουργικό προϊόν μπορεί να γίνει αποδεκτό και να ενταχθεί στην αγορά.

Advances in the food sector have led to the emergence of a new category of food, identified as functional foods, which are part of the human diet and their consumption offers a variety of health benefits. Functional foods include natural/conventional foods and fortified/enriched foods processed by various techniques to add one and/or more nutrients. Due to the inclusion of bioactive ingredients (e.g. fatty acids, vitamins, plant sterols/stanols, probiotics/prebiotics, etc.), their consumption contributes significantly to human health and well-being, preventing health-threatening diseases (e.g. cardiovascular diseases, diabetes) and strengthening the immune system. This thesis presents the term, the categories of functional foods, and the bioactive ingredients responsible for the functional properties. In addition, examples of functional foods and the benefits they offer to human health and products found in the Greek market are listed. Subsequently, the development processes of functional food are analyzed with an emphasis on bioactive ingredient delivery tools and encapsulation techniques. Finally, the legislative framework in Europe and America according to which a functional product can be accepted and placed on the market is mentioned.
Biofunctional Foods
Keywords: Βιοδραστικές ουσίες, μικροενθυλάκωση, λειτουργικά τρόφιμα, υγεία του ανθρώπου; bioactive substances, encapsulation, functional foods, health