ΛΙΠΑΡΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η Μεσογειακή Διατροφή, αποτελεί πρότυπο μοντέλο διατροφής, σύμφωνα με πλήθος ερευνών που καταδεικνύουν την συμβολή της στην διατήρηση της καλής υγείας και την προφύλαξη από εκφυλιστικές ασθένειες. Ωστόσο, η επίδραση των Δυτικών Προτύπων Διατροφής έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση ολοένα και περισσότερο από το Μεσογειακό πρότυπο. Στην παρούσα πτυχιακή, η φιλοδοξία είναι να συγκεντρωθεί η τρέχουσα πληροφορία για τη Μεσογειακή διατροφή με «δυναμικό» τρόπο, δηλαδή σε σχέση με τις νεότερες έρευνες για τα συστατικά της και πιο συγκεκριμένα τα λιπαρά συστατικά. Σκοπός είναι η ανάδειξη της σημασίας των λιπαρών συστατικών της Μεσογειακής διατροφής στην προαγωγή και διατήρηση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού, λόγω της σύνθεσή της Μεσογειακής διατροφής και των ευεργετικών συστατικών της, στην αγωγή υγείας, καθώς και την δυναμική που έχει στην προσπάθεια αλλαγής των δυτικών προτύπων ζωής και διατροφής σύμφωνα με τα Μεσογειακά πρότυπα. Βέβαια τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία από τον τομέα της χημείας τροφίμων και της ασφάλειας των προϊόντων για την παρουσία κάποιων λιπαρών οξέων στα τρόφιμα εξαιτίας των επιβλαβών επιπτώσεων που παρατηρούνται στην ανθρώπινη υγεία κατά την κατανάλωση τους. Αυτά τα λιπαρά οξέα παράγονται από λιπαρές ύλες είτε ζωικής είτε φυτικής προέλευσης. Ως εκ τούτου, απαιτείται ανασκόπηση που έχει ως στόχο να προσδιορίσει πλήρως την παραγωγή των καλών και κακών λιπαρών οξέων, την ανίχνευση, την ποσοτικοποίηση καθώς και προτάσεις για την ελαχιστοποίηση των κακών λιπαρών οξέων από τα τρόφιμα. Συμπερασματικά η βιβλιογραφική ανασκόπηση επικεντρώνεται γενικά στον σχηματισμό των λιπαρών οξέων, στις κύριες πηγές τους στην ανθρώπινη διατροφή, στις χημικές και βιολογικές τους ιδιότητες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία, στις μεθόδους ανίχνευσης των λιπαρών αυτών οξέων καθώς και στη ρυθμιστική προσέγγιση για τον έλεγχο του περιεχομένου των λιπαρών οξέων στα τρόφιμα.

The Mediterranean diet is a model diet, since numerous studies have demonstrated its contribution to the maintenance of good health and the prevention of degenerative diseases. Nevertheless, the influence of Western pattern diets is resulting is an increasing expulsion from the Mediterranean model. In this thesis the ambition is to gather current information on the Mediterranean diet in a ‘dynamic’ way, i.e. in relation to the latest research on its components, specifically on its lipidic components. The aim is to highlight the importance of the lipidic components of the Mediterranean diet in promoting and maintaining the health of the human body, due to the composition of the Mediterranean diet and its beneficial components in health education as well as the dynamic it has in trying to change Western life and dietary patterns according to the Mediterranean model. Nonetheless, in recent years there has been a growing concern from the field of food chemistry and product safety about the presence of some fatty acids in food due to the harmful effects observed on human health during consumption. These fatty acids are produced from fatty substances of either animal or plant – based origin. Therefore , a review is required that aims to fully determine the production of good and bad fatty acids , their detection , quantification as well as suggestions for minimizing bad fatty acids from foods. In conclusion, the literature review generally focuses on the formation of fatty acids, on their main sources in the human diet, on their chemical and biological properties that affect human health, the methods of detection of these fatty acids and the regulatory approach to control the content of fatty acids in foods.
Keywords: Μεσογειακή Διατροφή, ποιότητα διατροφής, διατροφικοί δείκτες, λιπαρά οξέα, Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, Κορεσμένα λιπαρά οξέα, αέρια χρωματογραφία, προσδιορισμός λιποπεριεκτικότητας