Μετάφραση από γαλλικά προς ελληνικά αποσπάσματος της διδακτορικής διατριβής με τίτλο «Détermination des critères d’efficacité des vaccins contre la leucose féline» της Espinasse Fanny και μεταφραστικά σχόλια - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εκπονήθηκε από την Βάια Καλημέρη, προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-24. Μέλη της Επιτροπής Εποπτείας συνετέλεσαν ως Α’ επιβλέπων ο Επίκουρος Καθηγητής Θεόδωρος Βυζάς και ως Β ́ επιβλέπουσα η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Τσίγκου. Η εργασία αποτελείται από ένα απόσπασμα διδακτορικής διατριβής της Espinasse Fanny σχετικά με τον ιό της λευχαιμίας της γάτας με τίτλο Détermination des critères d’efficacité des vaccins contre la leucose félin. Η επιλογή του συγκεκριμένου κειμένου βασίστηκε κυρίως στην προτίμηση για τον τομέα της ιατρικής (και συγκεκριμένα της κτηνιατρικής), καθώς και στην ενδιαφέρουσα θεματολογία του και, ειδικότερα, στο γεγονός ότι πραγματεύεται μία από τις συχνότερες λοιμώξεις που συναντώνται στις γάτες. Η εργασία αποτελείται από το μετάφρασμα, το πρωτότυπο κείμενο, τον αναλυτικό σχολιασμό και το γλωσσάρι Τέλος, στόχος αυτής της εργασίας αποτελεί η ανάδειξη των διαφορών του ζεύγους γλωσσών Γαλλικά-Ελληνικά ως προς τα πραγματολογικά, πολιτισμικά και γλωσσικά στοιχεία τους, καθώς και η επίλυση μεταφραστικών προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διαδικασία.
Keywords: λευχαιμία αιλουροειδών, κτηνιατρική, εμβολιασμός