Μετάφραση και σχολιασμός των κεφαλαίων 5.1, 5.2, 5.4 και 5.6 του κειμένου «A Guide to Multilingual Creative Content and Strategy» - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Το προς μετάφραση και σχολιασμό κείμενο αποτελεί απόσπασμα από το ηλεκτρονικό βιβλίο «A Guide to Multilingual Translation and Strategy». Πρόκειται για ειδικό κείμενο με ορολογία, που αφορά τόσο τους τομείς της μετάφρασης, αλλά και του μάρκετινγκ και αποτελεί δημιούργημα της ομάδας της Alpha CRC και συγκεκριμένα των Daisy Walker, Delphine Shakespeare και Katie Sheard. Η παρούσα εργασία ασχολείται με τα κεφάλαια 5.1, 5.2, 5.4 και 5.6,δηλαδή, με τη μετάφραση οδηγιών που αφορούν τη δημιουργική διαδικασία και ειδικότερα, τη μεταδημιουργία, τη μετάφραση μάρκετινγκ και τη συγγραφή πολυγλωσσικού περιεχομένου. Ο σκοπός, λοιπόν, της παρούσας εργασίας δεν είναι απλά η μετάφραση και ο σχολιασμός του κειμένου, αλλά και η προσαρμογή του περιεχομένου του στην ελληνική πραγματικότητα. Οι βασικές κατηγορίες προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της μετάφρασης του κειμένου αφορούν την ορολογία, τα ακρωνύμια, τα αρκτικόλεξα και τις συντομογραφίες, τις ιδιωματικές εκφράσεις και την έλλειψη ισοδυναμίας σε επίπεδο λέξης. Αρχικά εξετάζονται τα γενικά στοιχεία του κειμένου-πηγής, αλλά και γιατί παρουσιάζει ενδιαφέρον και ποιος ο λόγος που επιλέχθηκε. Έπειτα, παρατίθενται το πρωτότυπο κείμενο και το μετάφρασμα, ενώ ακολουθεί ο σχολιασμός του μεταφράσματος και οι βασικότερες μεταφραστικές δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν.

The translated text is an extract from the e-book ‘A Guide to Multilingual Translation and Strategy’. This is a special terminology text, which covers both the translation and marketing sectors and is created by the Alpha CRC team, namely Daisy Walker, Delphine Shakespeare and Katie Sheard. This paper concerns the translation of Chapters 5.1, 5.2, 5.4 and 5.6, which include instructions related to the creative process. transcreation, marketing translation and multilingual copywriting. The purpose of this paper is not only to translate the text and comment on it but also to adapt its content to the Greek reality. The basic categories of translation problems encountered during the translation process concern terminology, acronyms, abbreviations, idioms, and non-equivalence at word level. At first, the text is analyzed based on its general features and the reason it was chosen by the student. Then the original text and its translation are listed, followed by the translation commentary and the major translation difficulties that were encountered.
Translation and commentary of the chapters 5.1, 5.2, 5.4 and 5.6 from the e-book «A Guide to Multilingual Creative Content and Strategy»
Keywords: Μετάφραση, μεταδημιουργία, μετάφραση μάρκετινγκ, κειμενογράφηση, πολυγλωσσικό περιεχόμενο; Translation, commentary, transcreation, marketing translation, copywriting, multilingual content