“Νίκος Καζαντζάκης – Λιλίκα Νάκου: Η ζωή και το έργο τους” (Επισκόπηση των έργων τους - Ανάλυση της Αναφοράς στον Γκρέκο και της κυρίας Ντορεμί - Η σημαντικότητα της εκπαίδευσης και ο ρόλος του δασκάλου) - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Με την παρούσα εργασία ερευνάται η αντίληψη, του Νίκου Καζαντζάκη και της Λιλίκας Νάκου για το υπόδειγμα του καλού δασκάλου. Μέσα από αυτούς τους σημαντικούς «δασκάλους» της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας γίνεται μια προσπάθεια προς ανίχνευση των πρότυπων τρόπων διδασκαλίας, που στοχεύουν να διδάξουν το παιδί – μαθητή και όχι να το στιγματίσουν άσχημα και ανώφελα στην υπόλοιπη ζωή του. Στο πρώτο μέρος, παρουσιάζονται τα βιογραφικά τους στοιχεία και δίνεται μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση που έλαβαν οι ίδιοι . Στο δεύτερο μέρος, αρχικά, παρουσιάζεται η εργογραφία τους και ύστερα έπεται ανάλυση των έργων «Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη και η «κυρία Ντορεμί» της Λιλίκας Νάκου. Στα έργα αυτά αναλύονται οι ήρωες που είχαν τον ρόλο του δασκάλου και οι μέθοδοι διδασκαλίας που ακολουθούσαν για να προσεγγίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον μαθητή καθώς επίσης γίνεται λόγος για το τι εστί η «Νέα Παιδαγωγική» του Νίκου Καζαντζάκη. Τέλος, παρουσιάζονται οι συχνότεροι τρόποι διδασκαλίας που τηρούνται σήμερα στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας και γίνεται μνεία στη συμβολή που έχουν στη ζωή μας, το «Θρασάκι» και η Γαλλοτραφής «κυρία Ντορεμί».

This post-graduate essay examines the concept of Nikos Kazantzakis and Lilikas Nakos is investigated for the model of a good teacher. Through these important "teachers" of Modern Greek Literature an attempt is made to trace the standard ways of teaching that aim to teach the child-student and not to smash him badly and useless for the rest of his life. In the first part, their curriculum vitae are presented and they attach great importance to the training they have received. In the second part, their works are presented and then the works of "Reference to Greco" by Nikos Kazantzakis and "kuria Doremi" by Lilikas Nakos. These projects analyze the heroes who played the role of the teacher and the teaching methods they followed in order to reach out in the best possible way to the student as well as what is the "New Pedagogy" by Nikos Kazantzakis. Finally, we present the most common teaching methods currently in Greece's education system and mention is made of the contribution they have in our lives, "Thrasaki" and "kuria Doremi".
Keywords: Νεοελληνική Λογοτεχνία, Νίκος Καζαντζάκης, Λιλίκα Νάκου, Εκπαίδευση, Παιδί - Μαθητής, Τρόποι διδασκαλίας