Ανάλυση πολιτικής ρητορείας των κομμάτων στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση επί τη βάσει σημαντικών ζητημάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής με τη χρήση της μεθόδου της Κριτικής Ανάλυσης Λόγου (CDA) - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Η πολυετής διακυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία, το οποίο συμπληρώνει 17 χρόνια στην εξουσία, έχει δημιουργήσει νέα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα, μεταβάλλοντας εκ βάθρων το παραδοσιακό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Με αφορμή το κλίμα πολιτικού κατακερματισμού και απομάκρυνσης από τα παραδοσιακά μοντέλα κομματικής οργάνωσης που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία, προβαίνουμε σε μια καταγραφή της πολιτικής γλώσσας των τουρκικών κομμάτων, όπως αυτή αποτυπώνεται στον κομματικό τους λόγο. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάλυση της πολιτικής ρητορείας στην Τουρκία όπως αυτή αποτυπώνεται στις πολιτικές ομιλίες των σημαντικότερων κομμάτων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ανά περιόδους εκδήλωσης γεγονότων μείζονος κοινωνικοπολιτικής σημασίας. Παρόλη την ιδεολογική διαφοροποίηση που παρατηρείται μεταξύ των κομμάτων και την αντιπαλότητα τους για το ποιο θα αποκτήσει το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές ώστε να εξασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον, κύρια στόχευση όλων των κομμάτων είναι η μέριμνα για την προστασία του κράτους ως μηχανισμού και ως τρόπου διακυβέρνησης. Τουτέστιν, όλα τα κόμματα στην Τουρκία έχουν ως προτεραιότητα τους τη διασφάλιση της επιβίωσης και του μέλλοντος της χώρας διατηρώντας ατύπως μια κοινή ιδεολογική γραμμή στη βάση της ικανοποίησης των ζωτικών εθνικών τους συμφερόντων. Το θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας στηρίζεται στη θεωρία της Κριτικής Ανάλυσης Λόγου (CDA) και στη σύνδεσή της με την «ιδεολογικοποίηση» της ρητορείας με απώτερο στόχο την αναπαραγωγή και διαιώνιση της εξουσίας.

The Justice and Development Party's (AKP) multi-year rule in Turkey, which has been in power for the past 17 years, has created new social and political data, fundamentally altering the country's traditional model of governance. Given the climate of political fragmentation and deviation from the traditional models of party organization in Turkey today, we are examining the political language of Turkish parties as embodied in their party discourse. The purpose of this paper is to analyze the political rhetoric in Turkey as reflected in the political speeches of the most important parties of the Turkish National Assembly in times of major socio-political events. Despite the ideological divergence between the parties and their rivalry over who will win the most votes in the elections to secure their political future, all parties' primary focus is on protecting the state as a mechanism and as a way of governing. Thus, all parties in Turkey have as their priority the safeguarding of the country's survival and future by informally maintaining a common ideological line based on the fulfillment of their vital national interests. The theoretical framework of the work is based on Critical Discourse Analysis (CDA) theory and its connection with the “ideologization” of the political rhetoric whose ultimate aim is the reproduction and perpetuation of its power.
Analysis of political discourse of parties in the Turkish National Assembly on the basis of important domestic and foreign policy issues using the Critical Discourse Analysis (CDA) method
Keywords: Τουρκία, Πολιτικός Λόγος, Κομματική Γλώσσα, Κριτική Ανάλυση Λόγου, Ιδεολογία; Turkey, Political Discourse, Party Discourse, Critical Discourse Analysis, Ideology