«Η ναυπηγική παράδοση της Κέρκυρας, μέσα από τα παραδοσιακά καρνάγια και τα ναυπηγήματά τους» - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η ναυπηγοξυλουργική τέχνη στην Ελλάδα έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και προκαλεί πραγματικά ενδιαφέρον το γεγονός της διατήρησής της μέχρι και σήμερα με τεχνικές που παραμένουν αναλλοίωτες στον χρόνο. Η τέχνη αυτή αποτέλεσε την αφετηρία για τον χαρακτηρισμό της Ελλάδας ως μια ναυτική Χώρα, ενώ τα δημιουργήματά της αποτέλεσαν τα «ξύλινα τείχη» της Πατρίδας μας δεδομένης και της σημαντικής συμβολής τους κατά την διάρκεια του Επαναστατικού αγώνα. Από την βιβλιογραφική ανασκόπηση προκύπτει ότι ουσιαστικά στοιχεία για την ναυπηγική παράδοση της Χώρας μας διαθέτουμε από τον 18ο αιώνα και εντεύθεν. Με σκοπό την ανάδειξη της ναυπηγικής μας παράδοσης και του παραδοσιακού χαρακτήρα αυτής της τέχνης, στην παρούσα Εργασία παρουσιάζεται μέσα από την βιβλιογραφία, η σταδιακή εξέλιξή της και οι ακολουθούμενες τεχνικές ναυπήγησης στον Ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, παρουσιάζεται η ναυπηγική δραστηριότητα της Κέρκυρας όπως αυτή εξελίχθηκε από την περίοδο της Ενετοκρατίας μέχρι και σήμερα, ενώ μέσα από συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο των Κερκυραϊκών καρνάγιων, από τελευταίας γενιάς ναυπηγοξυλουργούς στο νησί, παρουσιάζεται η κατάσταση που επικρατεί σήμερα και οι ανησυχίες για το μέλλον. Τέλος, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα Νηολόγια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας έδωσε την δυνατότητα να παρουσιαστούν διακόσια είκοσι (220) παραδοσιακά ξύλινα πλοιάρια και πλοία Α΄ Κλάσης, τα οποία ναυπηγήθηκαν κατά την διάρκεια του περασμένου αιώνα στην Κέρκυρα από ντόπιους ναυπηγοξυλουργούς και αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της ναυπηγικής τέχνης του νησιού αλλά και της προσφοράς της στον πολιτισμό της Χώρας.
Keywords: Καρνάγια, καραβομαραγκός, Κέρκυρα, ναυπηγήματα, πλοία, σκάφη, παράδοση