Υποτιτλισμός από τα αγγλικά της εκπομπής "Brussels, my love. What is the EU Green Industrial Plan and when will platform works get any rights?" και σχολιασμός της διαδικασίας - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αφορά τον κλάδο της οπτικοακουστικής μετάφρασης και συγκεκριμένα τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον υποτιτλισμό της εκπομπής «Brussels, my love. What is the EU Green Industrial Plan and when will platform works get any rights? », από τον χρονισμό των υποτίτλων μέχρι τη μετάφρασή τους στα ελληνικά. Στη συνέχεια, έγινε σχολιασμός επί των τεχνικών χαρακτηριστικών αλλά και των μεταφραστικών δυσκολιών. Κύριοι στόχοι της εργασίας αποτέλεσαν η αναγνώριση του βαθμού δυσκολίας υποτιτλισμού τόσο από τεχνικής όσο και από μεταφραστικής άποψης μιας εκπομπής πολιτικών συζητήσεων και η αποτελεσματικότητα απόδοσης του νοήματος του πρωτοτύπου στην ελληνική γλώσσα, με γνώμονα πάντα τους περιορισμούς του υποτιτλισμού. Τα βασικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από την παρούσα εργασία είναι τα εξής: Η οπτικοακουστική μετάφραση αποτελεί μία πολύπλοκη διαδικασία, κατά την οποία δεν απαιτούνται μονάχα μεταφραστικές δεξιότητες και γνώση των τεχνικών χαρακτηριστικών, αλλά και συνέπεια, συνοχή και κριτική σκέψη για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε δυσκολίας. Το έργο του υποτιτλιστή δυσκολεύει όταν μάλιστα το προς υποτιτλισμό βίντεο παρουσιάζει δυσκολίες που αφορούν είτε τη διαδικασία του χρονισμού (συνεχείς διάλογοι, μικρές παύσεις), είτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά (χαρακτήρες ανά δευτερόλεπτο, reading speed κ.ά.) είτε τη μετάφραση (ιδιωματισμοί, ειδικό λεξιλόγιο, αργκό, λογοπαίγνια, χιούμορ). Στη συγκεκριμένη εργασία διαπιστώνεται ότι ο υποτιτλισμός μιας εκπομπής πολιτικών συζητήσεων δημιουργεί δυσκολίες και στις τρεις προαναφερθείσες περιπτώσεις, ως προς τον χρονισμό λόγω της συνεχούς ροής των διαλόγων, ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά λόγω των χωροχρονικών περιορισμών σε συνάρτηση με την ανάγκη όσο το δυνατόν πιο πιστής μετάδοσης του νοήματος και, τέλος, στη μετάφραση λόγω ύπαρξης όρων που πρέπει να αποδοθούν σωστά στα πλαίσια αναφοράς σε καίρια πολιτικά ζητήματα.

This thesis focuses on audiovisual translation, specifically on the process of creating and translating subtitles in the Greek language for the show “Brussels, my love. What is the EU Green Industrial Plan and when will platform works get any rights?”. The study includes a commentary of the technical characteristics and the translation difficulties encountered during the subtitling process. The main objective of this research is to assess the level of difficulty concerning the technical and linguistic aspects of a political talk-show, as well as the efficacy of conveying the meaning of the source text in Greek while adhering to the constraints of subtitling. The main findings of the thesis indicate that audiovisual translation is a complex process, demanding not only translation skills and technical knowledge but also consistency, coherence, and critical thinking to tackle various challenges effectively. The work of a subtitler becomes particularly arduous when dealing with videos presenting difficulties in timing (continuous dialogues, short pauses), technical characteristics (such as characters per second and reading speed), or translation aspects (idioms, terminology, slang, wordplays, and humor). In the case of subtitling a political talk-show, this research shows that challenges arise in all three of the aforementioned areas. The continuous flow of dialogues presents timing difficulties, while spatial and temporal constraints demand careful message conveyance. Additionally, translating certain terms requires special attention in the context of discussing crucial political issues.
Subtitling of the English show "Brussels, my love. What is the EU Green Industrial Plan and when will platform works get any rights" and commentary of the process
Keywords: υποτιτλισμός, χρονισμός, μετάφραση, πολιτική εκπομπή; subtitling, timing, translation, political talk-show