ΜΕΘ' ΟΡΜΗΣ ΑΚΑΘΕΚΤΟΥ. ΕΠΙΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ 1821-1945 - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Αυτή η πτυχιακή εργασία προσφέρει μια σχολαστική εξερεύνηση της ιστορίας του Ελληνικού Ναυτικού από το 1821 έως το 1945, με ιδιαίτερη έμφαση στα ταραχώδη χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Κεφάλαιο 10, «Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος: Μακριά από την πατρίδα (1941-1944)» εμβαθύνει στις προσπάθειες του Ελληνικού Ναυτικού κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις, τους θριάμβους και τις θυσίες του. Κεντρικό σημείο σε αυτό το ορόσημο είναι η διαδικασία μετάφρασης πρωτότυπων ελληνικών κειμένων στα αγγλικά, τα οποία παρουσίαζαν σημαντικά γλωσσικά και συμφραζόμενα εμπόδια. Το σχόλιο που παρέχεται προσφέρει μια ειλικρινή περιγραφή των προκλήσεων που συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της μεταφραστικής προσπάθειας. Από την αποκρυπτογράφηση της καθαρεύουσας μέχρι την αποτύπωση διαφορετικών ιστορικών πλαισίων, η διαδικασία δίνει έμφαση στις πολυπλοκότητες που είναι εγγενείς στη γεφύρωση γλωσσικών και πολιτισμικών διαφορών. Παρά αυτές τις προκλήσεις, τα μεταφρασμένα κείμενα χρησιμεύουν ως ανεκτίμητες πρωτογενείς πηγές, παρέχοντας πρόσβαση στις αφηγήσεις και τις εμπειρίες του Ελληνικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το σχόλιο αντανακλά τη σημασία της υπέρβασης αυτών των εμποδίων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης και της ερμηνείας των ιστορικών κειμένων για το σύγχρονο κοινό. Μέσα από τη σύνθεση πρωτότυπων κειμένων, μεταφράσεων και σχολίων, αυτό το επιστέγασμα προσφέρει μια λεπτή κατανόηση του ρόλου του Ελληνικού Ναυτικού στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποτίνει φόρο τιμής στην ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα όσων υπηρέτησαν, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει τη διαρκή σημασία της ιστορικής γνώσης για την αποτύπωση και τη διατήρηση της πολυπλοκότητας του παρελθόντος.

This thesis offers a thorough exploration of the Hellenic Navy history from 1821 to 1945, with special emphasis on turbulent years of World War II. Chapter 10, “The Second World War: Far from the Homeland (1941-1944)' delves into the efforts of of the Hellenic Navy during this critical period, highlighting the challenges, his triumphs and sacrifices. Central to this landmark is the process of translating original Greek texts into English, which presented significant language and contextual barriers. The comment that provided offers an honest description of the challenges encountered during this translation effort. From decryption of katharevousa to the documentation of different historical contexts, the process emphasizes the complexities inherent in bridging linguistic and cultural differences. Despite these challenges, the translated texts serve as invaluable primary sources, providing access to narratives and experiences of the Greek Navy during the war. The comment reflects the importance of overcoming these obstacles, underlining the importance of preserving and interpreting historical texts for the modern public. Through the synthesis of original texts, translations and commentaries, this the capstone offers a nuanced understanding of the role of the Hellenic Navy in the Second World War. It pays tribute to durability and determination of those who served, while also underscoring the enduring importance of historical knowledge to capture and preserve its complexity past.
WITH UNDETERRED IMPETUS. THE COMPENDIUM HISTORY OF NAVY 1821-1945
Keywords: κυβέρνηση του Βουνού, κλέφτες και αρματoλοί, αντιτορπιλικό; government of the Mountain, kleftes and armatoles, destroyer