Εξερευνώντας τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης με Διαδραστικές Διαδικτυακές Εφαρμογές και Παιχνίδια - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Θέμα πραγμάτευσης της πτυχιακής εργασίας αποτελεί η χρήση καινοτόμων ψηφιακών μέσων, όπως οι διαδραστικές εφαρμογές και τα διαδικτυακά παιχνίδια, στον πολιτισμό, τις τέχνες και την εκπαίδευση. Η επιστημονική εργασία, διερευνώντας τα παραπάνω διαδραστικά μέσα, εστιάζει στη γνωριμία με κουλτούρες τις Ευρώπης και συγκεκριμένα μελετά την εξερεύνηση πόλεων που έχουν ανακηρυχθεί ως Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η χρήση αυτών των ψηφιακών διαδραστικών μέσων στοχεύει στον εμπλουτισμό της διάδοσης του πολιτισμού, αξιοποιώντας τη διαδραστικότητα και την παιγνιοποίηση, αφυπνίζοντας διάφορους αισθητηριακούς μηχανισμούς των χρηστών. Το θεωρητικό υπόβαθρο της εργασίας μελετά τα πεδία εφαρμογής των σύγχρονων τεχνολογιών στον τομέα της τέχνης, αναλύει τη συνεισφορά των μηχανισμών παιγνιοποίησης στη διαδικασία της μάθησης, περιγράφει τη σημασία του θεσμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για τον πολιτισμό και εξετάζει τους τρόπους σχεδιασμού και ανάπτυξης σχετικών εφαρμογών και παιχνιδιών. Το πρακτικό μέρος της εργασίας αποτελείται από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας διαδραστικής, εκπαιδευτικής διαδικτυακής πλατφόρμας παιχνιδιών με βασικό σκοπό την παρουσίαση ορισμένων επιλεγμένων Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, παρέχοντας τις σημαντικότερες πληροφορίες για τον πολιτισμό και την κουλτούρα της κάθε πόλης, όπως πληροφορίες για την τέχνη, την παραδοσιακή μουσική, την τοπική κουζίνα, τα αξιοθέατα, τις νοοτροπίες των λαών, τα έθιμα, τις παραδόσεις κ.α. Με βάση την εφαρμογή αυτή εκτελούνται και δοκιμές χρηστικότητας που υποστηρίζουν και ερευνητικά το θεωρητικό υπόβαθρο.

The topic of this thesis is the use of innovative digital media, such as interactive applications and online games, in culture, arts and education. By exploring these interactive media, the thesis focuses on the exploration of European cultures and specifically studies the exploration of cities that have been declared European Capitals of Culture. The use of these digital interactive media aims to enrich the dissemination of culture by exploiting interactivity and gamification, awakening various sensory mechanisms of the users. The theoretical background of the paper studies the fields of application of modern technologies in the field of art, analyses the contribution of gamification mechanisms to the learning process, describes the importance of the European Capital of Culture for culture and examines the ways of designing and developing relevant applications and games. The practical part of the project consists of the design and development of an interactive, educational web-based game platform with the main purpose of presenting some selected European Capitals of Culture, providing the most important information about the culture and culture of each city, such as information about art, traditional music, local cuisine, sightseeing, people's attitudes, customs, traditions, etc. The practical part of the project consists of the design and development of an interactive, educational web-based game platform with the main purpose of presenting some selected European Capitals of Culture, providing the most important information about the culture and culture of each city, such as information about art, traditional music, local cuisine, sights, people's attitudes, customs, traditions, etc. Based on this application, usability tests are also performed to support and research the theoretical background.
Keywords: Διαδικτυακές εφαρμογές, Διαδίκτυο, Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, Πολιτισμός, Τέχνες, Εκπαίδευση, Παιγνιοποίηση, Παιχνίδια, Διαδραστικότητα, Οπτικοακουστικά Μέσα; Web applications, App, Websites, Web, European Capitals of Culture, Culture, Arts, Education, Gamification, Games, Interactivity, Audiovisual media