Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Το ζήτημα της θέσης των γυναικών στις μουσουλμανικές χώρες αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τον ακαδημαϊκό και επιστημονικό κοινό και δη το γυναικείο φύλο. Η επέκταση του φεμινιστικού κινήματος και η ευαισθητοποίηση της σύγχρονης κοινωνίας όσον αφορά τη ισότητα, την αντιμετώπιση και τα δικαιώματα των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο έφερε στο προσκήνιο τις γυναίκες της Ανατολής. Οι γυναίκες στις μουσουλμανικές χώρες δεν χαίρουν την ίδια αντιμετώπιση ούτε τα ίδια δικαιώματα. Το Αφγανιστάν και η Σαουδική Αραβία αποτελούν δυο χώρες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τις ομοιότητες όσο και για τις διαφορές ανάμεσα τους. Στο πλαίσιο της εργασίας διακρίνονται ξεκάθαρα ο τρόπος ζωής των γυναικών στο Αφγανιστάν και τη Σαουδική Αραβία εστιάζοντας σε διάφορους τομείς της ζωής τους όπως είναι η εκπαίδευση, η εργασία, η ελευθερία κίνηση και η υγειονομική περίθαλψη. Πρωταρχικός στόχος υπήρξε η αντικειμενική παρουσίαση και ανάδειξη της ποιότητας ζωής αυτών των γυναικών, της προόδου και των διεκδικήσεων που έχουν καταφέρει, άγνωστες σε πολλούς, της παραβίασης και καταπάτησης των δικαιωμάτων και ελευθεριών τους καθώς και της έμφυλης βίας και των διακρίσεων που υφίστανται καθημερινά. Η εργασία αυτή όμως δεν αποτελεί όμως απλώς μια αυτοτελής παρουσίαση της θέσης των γυναικών και των δικαιωμάτων τους αποτελώντας έναυσμα προβληματισμού, υπήρξε συγχρόνως μια προσπάθεια απομυθοποίησης κάποιων de facto απόψεων που κυριαρχούν στο μυαλό της δυτικής αντίληψης για το Ισλάμ και τις αξίες που πραγματικά πρεσβεύει, ειδικότερα όσον αφορά την θέση της γυναίκας.

The question regarding the status of women in Muslim countries is a burning issue of particular concern to the academic and scientific community, especially within the female gender. The expansion of the feminist movement and the sensibilization of contemporary society regarding the equality, treatment and rights of women globally have brought women of the East to the forefront. Women in Muslim countries do not enjoy the same treatment or rights. Afghanistan and Saudi Arabia are two countries of particular interest for both the similarities and differences they share. Within the context of the presented thesis, the lifestyle of women in Afghanistan and Saudi Arabia are clearly distinguished, focusing on different areas of their lives such as education, work, freedom of movement and health care. The primary objective has been to present and highlight without bias the quality of life of these women, the progress and accomplishments they have achieved, unknown to many, the violation and abuse of their rights and freedoms, as well as the gender-based violence and discrimination they suffer on a daily basis. This project, however, is not only an independent presentation of the position of women and their rights, but also an attempt to demystify some de facto views that dominate the Western perception of Islam and the values it really stands for, especially regarding the position of women.
THE IMPORTANCE AND POSITION OF WOMEN IN TODAY'S AFGHANISTAN AND SAUDI ARABIA
Keywords: Γυναίκα, Αφγανιστάν, Σαουδική Αραβία, δικαιώματα, επιπτώσεις, νομοθεσία, πατριαρχεία, εκπαίδευση, εργασία, βία, ενδυμασία, Ισλάμ, μουσουλμάνος, Ταλιμπάν, Kοράνι, Σαρία, καταπάτηση, περιθωριοποίηση, μειονεκτική θέση, νομοθεσία, υποβάθμιση; Woman, Afghanistan, Saudi Arabia, rights, impact, legislation, patriarchies, education, labor, violence, clothing, Islam, Muslim, Taliban, Taliban, Koran, Sharia, violation, marginalization, disadvantage, legislation, degradation