Σύγκριση αγγλικής, γερμανικής και ελληνικής γλωσσικής εκδοχής της Οδηγίας 2011/95/ΕΕ της 13ης Δεκεμβρίου 2011 σχετικά με τις απαιτήσεις για την αναγνώριση των υπηκόων τρίτων χωρών ή των απάτριδων ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας, για ένα ενιαίο καθεστώς για τους πρόσφυγες ή για τα άτομα που δικαιούνται επικουρική προστασία - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τη σύγκριση μεταξύ της αγγλικής, γερμανικής και ελληνικής γλωσσικής εκδοχή της Οδηγίας 2011/95/ΕΕ της 13ης Δεκεμβρίου 2011, που αναφέρεται στις απαιτήσεις για την αναγνώριση των υπηκόων τρίτων χωρών ή των απάτριδων ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας, για ένα ενιαίο καθεστώς για τους πρόσφυγες ή για τα άτομα που δικαιούνται επικουρική προστασία. Αρχικά, παρουσιάζεται γενικά η Ευρωπαϊκή Ένωση και το καθεστώς της πολυγλωσσίας εντός της ΕΕ. Στη συνέχεια, εξετάζονται οι κατηγορίες ενωσιακών κειμένων, σε όσα έχουν δεσμευτική ισχύ και σε όσα όχι. Η σύγκριση βασίζεται κυρίως στα Διοργανικά εγχειρίδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ομοιότητες και οι διαφορές διακρίνονται στην ορολογία, στη σύνταξη, στην γραμματική, στις στερεότυπες φράσεις, στα σημεία στίξης και στη χρήση αρκτικόλεξων. Τέλος, συνοψίζονται τα κύρια αποτελέσματα της σύγκρισης των γλωσσικών εκδοχών, όπου προτείνεται περαιτέρω έρευνα αποδόσεων των ενωσιακών κειμένων.

This dissertation undertakes a comparative of the English, German and Greek language versions of the Directive 2011/95/EU of 13 December 2011, concerning standards for the qualification of third-country nationals or stateless persons as beneficiaries of international protection, aiming to establish a uniform status for refugees or persons eligible for subsidiary protection. The study aims with a general introduction to multilingualism in the European Union, followed by the categories of EU texts, those with binding force and those without. Similarities and differences can be seen in terminology, syntax, grammar, clichés, punctuation, and the use of adverbs. Finally, the main findings of the comparison are summarised in the conclusions, where further research into renderings of each language version of the European texts is suggested.
Keywords: σύγκριση, αγγλικά, ελληνικά, γερμανικά, Ευρωπαϊκή Ένωση, Οδηγία, προστασία, διαφορές, διεθνούς, πρόσφυγες, πολυγλωσσία, γλώσσες, ενωσιακά, κείμενα, εκδοχές, ορολογία, σύνταξη, στερεότυπες, στίξη, αρκτικόλεξα