Μετάφραση και μεταφραστικός σχολιασμός των κεφαλαίων 5 και 6 του βιβλίου "ΑΟΖ - Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη" του Θεόδωρου Καρυώτη (2019) Ζεύγος Γλωσσών: Ελληνικά – Γαλλικά - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αφορά στη μετάφραση των Κεφαλαίων 5 και 6 του βιβλίου «ΑΟΖ – Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» του Θεόδωρου Καρυώτη που εκδόθηκε το έτος 2019. Πρόκειται για μια επιστημονική ανάλυση σχετικά με την ΑΟΖ. Γλώσσα αφετηρίας αποτελούν τα ελληνικά και γλώσσα υποδοχής τα γαλλικά. Το Κεφάλαιο 5 αναφέρεται στην ΑΟΖ της Ευρώπης και σε ορισμένες ενέργειες που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία ΑΟΖ για όλα τα κράτη μέλη της και που άσκησαν επιρροή στην προσπάθεια οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, αρχικά παρατίθενται ορισμένες αποφάσεις της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), όπως είναι για παράδειγμα η επέκταση των αλιευτικών ζωνών των κρατών μελών της και η τελική της απόφαση να μη δημιουργηθεί ΑΟΖ στη Μεσόγειο μετά από σχετικό αίτημα της Τουρκίας. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και στο τι ορίζει η Τελική Πράξη της Σύμβασης σχετικά με τις αρμοδιότητες των κρατών μελών που την έχουν επικυρώσει. Αναφέρονται επίσης οι θαλάσσιες εκτάσεις των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και μία μελέτη του 2013 της ΕΕ για τη Γαλάζια Ανάπτυξη που παρουσιάζει τα τεράστια οφέλη που θα είχε η ανακήρυξη και η οριοθέτηση ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Το Κεφάλαιο 6 επικεντρώνεται σε γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην πολιτική σκηνή και ανέκοψαν τις προσπάθειες του ελληνικού κράτους να οριοθετήσει ΑΟΖ με τις γειτονικές του χώρες. Ειδικότερα, η ανάλυση εστιάζει στις απόπειρες οριοθέτησης με την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Ιταλία και την Αλβανία. Τέλος, του μεταφρασμάτος έπεται ο σχολιασμός των μεταφραστικών προβλημάτων που συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια της μεταφραστικής διαδικασίας, καθώς και οι στρατηγικές που ακολουθήθηκαν για την επίλυσή τους.

This thesis focuses on the translation of Chapters 5 and 6 of the book "EEZ - Exclusive Economic Zone", written by Theodoros Karyotis and published in 2019. It is a scientific analysis on the EEZ. Greek is the source language and French is the target language. Chapter 5 refers to Europe's EEZ and some of the actions taken by the European Union to create EEZs for all its member states, which influenced the Greek effort to delimit its EEZ. More specifically, firstly, some decisions of the then European Economical Community (EEC) are mentioned, such as the extension of the fishing zones of its Member States and its final decision not to create an EEZ in the Mediterranean due to a request by Turkey. Then, reference is made to the Law of the Sea Convention and to what the Final Act of the Convention stipulates regarding the competences of the Member States that have ratified it. The maritime areas of EU Member States are also mentioned, as well as a 2013 EU study on Blue Growth that shows the huge benefits of declaring and delimiting EEZs in the Mediterranean. Chapter 6 refers to the events that have unfolded in the political arena in recent years and have halted the Greek state's efforts to delimitate an EEZ with its neighboring countries. In particular, the analysis focuses on the delimitation attempts with Cyprus, Egypt, Libya, Italy and Albania. Finally, the translation is followed by a commentary on the translation problems encountered during the translation process and the strategies followed for their solution.
Keywords: Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, οριοθέτηση, ανακήρυξη; Exclusive Economic Zone, United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), continental shelf, territorial waters, delimitation, proclamation