Εξερεύνηση των Δυνατοτήτων του Διευρημένου Χώρου των Συστημάτων Τρισδιάστατης Ηχητικής Προβολής στη Μουσική Παραγωγή: Δημιουργία Δύο Παραγωγών στο Σύστημα Dolby Atmos - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Στο θεωρητικό κομμάτι της εργασίας πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική έρευνα για τη ιστορική σχέση ήχου και χώρου στις τέχνες, καθώς και για την ιστορική εξέλιξη των συστημάτων τρισδιάστατης ηχητικής προβολής. Επίσης παρουσιάστηκαν τεχνολογίες χωρικής μίξης και προβολής channel-based Audio, object-based audio, scene-based audio (Ambisonics) και η Αμφιωτική τεχνολογία (Binaural). Έπειτα έγινε παρουσίαση του συστήματος Dolby Atmos, των εργαλείων μίξης που παρέχει και έγινε αναφορά σε συσκευές που υποστηρίζουν αυτή την τεχνολογία. Στη συνέχεια αναφέρθηκαν τα στάδια της αντήχησης και μερικοί τύποι αντήχησης. Τέλος έγινε σχολιασμός παραγωγών Dolby Atmos, που βρίσκονται στην πλατφόρμα Apple Music στην κατηγορία Spatial Audio. Παράλληλα δημιουργήθηκαν δύο παραγωγές στο σύστημα Dolby Atmos.

In the theoretical part of the thesis, a literature research on the historical relationship between sound and space in the arts, as well as on the historical development of 3D sound projection systems was carried out. Spatial mixing and projection technologies of channel-based audio, object-based audio, scene-based audio (Ambisonics) and Binaural technology were also presented. Then the Dolby Atmos system, the mixing tools it provides and a reference to devices that support this technology were presented. Then the stages of reverberation and some types of reverberation were mentioned. Finally, a commentary was made on Dolby Atmos productions, which are found on the Apple Music platform in the Spatial Audio category. Also two productions were created in the Dolby Atmos system.
Keywords: Τρισδιάστατο Σύστημα Ηχητικής Προβολής, Χωρικός Ήχος, Τρισδιάστατος Χώρος, Dolby Atmos, Τεχνολογίες Χωρικής Μίξης και Προβολής Object-Based Audio, Αμφιωτική τεχνολογία (Binaural); 3D Sound Projection System, Spatial Sound, 3D Space, Dolby Atmos, Spatial Mixing and Projection Technologies, Object-Based Audio, Binaural technology