Δίαιτα χορτοφάγων (vegan) - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Οι φυτικές δίαιτες καταναλώνονται όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, η vegan διατροφή χαρακτηρίζεται από τον αποκλεισμό όλων των τροφίμων ζωϊκής προέλευσης.Oι λόγοι που ωθούν τους ανθρώπους να υιοθετήσουν αυτό το μοντέλο είναι κυρίως ηθικοί, λόγοι υγείας και περιβαλλοντικοί. Μια vegan διατροφή, αν είναι καλά ισορροπημένη και ποικίλη, μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη και τη διατήρηση μιας βέλτιστης κατάστασης υγείας. Ωστόσο, αυτή η διατροφική προσέγγιση, εάν δεν είναι καλά ισορροπημένη, μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκειες σε πρωτεΐνες,ω-3 λιπαρά οξέα, σίδηρο, βιταμίνη D και ασβέστιο, ψευδάργυρο, ιώδιο και πάνω απ’όλα βιταμίνη Β12.Τα συμπληρώματα διατροφής, ειδικά εμπλουτισμένα τρόφιμα, συνιστώνται σε αυτές τις περιπτώσεις για την αποκατάσταση των διατροφικών ελλείψεων. Μια χορτοφαγική διατροφή μειώνει γενικά τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων μη μεταδοτικών εκφυλιστικών ασθενειών, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, αρτηριοσκλήρωση, διαβήτη, καρκίνο και, επιπλέον, απαιτεί λιγότερους φυσικούς πόρους για την παραγωγή τροφίμων από μια παμφάγα διατροφή. Ο στόχος αυτής της εργασίας είναι να αναλύσει τον πιθανό αντίκτυπο της διατροφής vegan στην προάσπιση της ανθρώπινης υγείας και το περιβάλλον.

Plant-based diets are increasingly consumed around the world. In particular, the vegan diet is characterized by the exclusion of all foods of animal origin. The reasons that push people to adopt this model are mainly ethical, hygienic and environmental. A vegan diet, if well balanced and varied, can help achieve and maintain optimal health. However, this dietary approach, if not well balanced, can cause deficiencies in protein, omega-3 fatty acids, iron, vitamin D and calcium, zinc, iodine and, above all, vitamin B12. Nutritional supplements, especially fortified foods, are recommended in these cases to correct nutritional deficiencies. A vegetarian diet generally reduces the risk of developing chronic non-communicable degenerative diseases such as Metabolic Syndrome, cardiovascular disease, stroke, atherosclerosis, diabetes, cancer and, in addition, requires less natural resources to produce food than food. The purpose of this review is to analyze the potential impact of the vegan diet on the protection of human health and the environment.
Keywords: χορτοφαγική διατροφή,vegan,οφέλη υγείας, βιταμίνη B12,περιβάλλον; vegetarian diet, vegan, health benefits, vitamin B12,environment