Σύνθεση Ηλεκτροακουστικής Μουσικής με χρήση ηλεκτρικής κιθάρας και ψηφιακής επεξεργασίας - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η διπλωματική εργασία διερευνά την δυνατότητα της ηλεκτρικής κιθάρας να λειτουργεί ταυτόχρονα ως όργανο παραγωγής ήχου και ως όργανο ελέγχου μεταβλητών και παραμέτρων σε συνδυασμό με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή για την παραγωγή ηλεκτροακουστικής μουσικής. Επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός διαδραστικού συστήματος αποτελούμενο από λογισμικές κατασκευές μέσω οπτικού προγραμματισμού το οποίο πραγματώνει τη διεύρυνση των ηχοχρωμάτων της ηλεκτρικής κιθάρας σε πραγματικό χρόνο και παρουσιάζει σχετική ζωντανή εκτέλεση που επιδεικνύει τις δημιουργικές δυνατότητες του συστήματος. Το διαδραστικό αυτό σύστημα, δημιουργείται στη βάση πολλών και διαφόρων πειραματισμών και χρήσης ψηφιακών τεχνικών επεξεργασίας όπως granular synthesis, δημιουργία-διαχείριση και επεξεργασία πολυκαναλικών ήχων, δυνατότητα μετατροπής του ήχου της κιθάρας σε πληροφορία MIDI, δυνατότητα χρήσης πολλαπλών εφέ με επιλογή διατάξεων τους στο χώρο, σε πραγματικό χρόνο. Η ενσωμάτωση της τυχαιότητας σε παραμέτρους των κατασκευών εμπλουτίζει την εκφραστικότητα και τη δημιουργικότητα του εκτελεστή, ενώ η φορητότητα του συστήματος προσφέρει πρακτικότητα και ευκολία στη χρήση. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η δημιουργία ηλεκτροακουστικής μουσικής με ηλεκτρική κιθάρα μέσω ψηφιακής επεξεργασίας σε υπολογιστή και τα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής, αλλά και τις νέες δυνατότητες εκφραστικότητας και ιδεών που προκύπτουν στον αυτοσχεδιασμό.

The thesis explores the potential of the electric guitar to function simultaneously as a sound-producing instrument and as a control instrument for variables and parameters in combination with a computer for the production of electroacoustic music. It focuses on the creation of an interactive system consisting of software constructs through visual programming, which achieves the real-time expansion of the electric guitar's timbres and presents a live performance that demonstrates the creative possibilities of the system. This interactive system is developed based on numerous and varied experiments and the use of digital processing techniques such as granular synthesis, creation, management, and processing of multichannel sounds, the ability to convert the guitar sound into MIDI information and the ability to use multiple effects with spatial arrangement options in real-time. The incorporation of randomness into parameters of the constructs enhances the performer's expressiveness and creativity, while the system's portability offers practicality and ease of use. The results demonstrate that creating electroacoustic music with an electric guitar through digital processing on a computer offers advantages and new possibilities for expressiveness and ideas that emerge in improvisation.
Composition of Electroacoustic Music using Electric Guitar and Digital Processing
Keywords: Ηλεκτροακουστική μουσική, Ηλεκτρική κιθάρα, Κιθάρα, Ψηφιακή επεξεργασία, Σύνθεση, Σύνθεση ήχου, Ήχος, Πειραματική μουσική, Τεχνικές σύνθεσης, Τεχνολογία μουσικής, Πειραματική μουσική με κιθάρα, Τεχνικές σύνθεσης ήχου, Επεξεργασία ηχητικού σήματος, Ηλεκτρονική μουσική, Εφέ, Καινοτόμες μουσικές τεχνικές; Max/MSP, Ableton Live, Electroacoustic music, Electric guitar, Guitar, Digital processing, Composition, Sound composition, Sound, Experimental music, Composition techniques, Music technology, Experimental guitar music, Sound synthesis techniques, Audio signal processing, Electronic music, Effects, Innovative music techniques