Μετάφραση και Μεταφραστικός Σχολιασμός του πρώτου κεφαλαίου του ταξιδιωτικού οδηγού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με τίτλο «Ανακαλύψτε την Ελλάδα: Βόρεια Κρήτη» - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελείται από τη μετάφραση ενός αποσπάσματος του ταξιδιωτικού οδηγού που εκδόθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού με τίτλο «Ανακαλύψτε την Ελλάδα: Βόρεια Κρήτη» καθώς και από τον σχολιασμό των στρατηγικών που ακολούθησα κατά τη μεταφραστική διαδικασία. Ο λόγος που επέλεξα ως θέμα της εργασίας μου τη μετάφραση ενός ταξιδιωτικού οδηγού οφείλεται στον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός στην οικονομία της χώρας μας. Ο θερινός τουρισμός, όχι μόνο συμβάλλει κατά μεγάλο βαθμό στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά προσφέρει και εργασία σε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, μειώνοντας έτσι το συνολικό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα. Προκειμένου, λοιπόν, να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην κορυφή των καλοκαιρινών τουριστικών προορισμών πρέπει πρωτίστως να προωθήσουμε τον πολιτισμό μας στο εξωτερικό. Συνεπώς, η εν λόγω μετάφραση επιδιώκει να φέρει τους γερμανόφωνους αναγνώστες πιο κοντά στον πολιτισμό της Κρήτης και να τους παροτρύνει να επισκεφτούν οι ίδιοι το νησί.

The following dissertation consists of the translation of an excerpt from the travel guide published by the Greek National Tourism Organization entitled “Discover Greece: Northern Crete”, as well as an analysis of the strategies I followed during the translation process. The reason I chose the translation of a travel guide as the subject of my dissertation is due to the highly significant role that tourism plays in the economy of our country. Summer tourism not only contributes greatly to the country’s GDP, but it also offers employment to a large number of people, thus reducing the overall unemployment rate of Greece. However, in order to keep being at the top of the summer tourist destinations, we must first promote our culture abroad. Therefore, the said translation seeks to bring the German speaking readers closer to the culture of Crete and to encourage them to visit the island themselves.
Keywords: τουριστική μετάφραση, ταξιδιωτικός οδηγός, θερινός τουρισμός; tourist translation, travel guide, summer tourism