Μουσεία και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Πως τα μουσεία γίνονται τάση; - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ ατόμων μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών. Επιτρέπουν στους χρήστες τη δημιουργία ατομικών προφίλ και άρα επικοινωνία με άλλα άτομα, μοίρασμα ψηφιακών αρχείων, αλλά και προσωπικών σκέψεων και συναισθημάτων. Σε αυτό το περιβάλλον βαπτίστηκε, ίσως αργοπορημένα, τα τελευταία χρόνια το Σύγχρονο Μουσείο του 21ου αιώνα, με την εξής αφορμή: τις αλλαγές που έφερε η ανάγκη διαχείρισης της πανδημίας COVID-19, με φυσικό επακόλουθο την (προσωρινή) διακοπή κάθε δια ζώσης μουσειακής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο. Η ξεκάθαρη απειλή επιβίωσης του θεσμού των μουσείων και του ανάλογου χώρου εργασίας έφερε την ανάγκη προσαρμογής στο ψηφιακό περιβάλλον, όπου ευδοκίμησε ένα νέο είδος: οι “influencers της τέχνης”. Τα μουσεία μεταμορφώθηκαν μέσα από τις ψηφιακές οθόνες σε χώρους αισθητικής λατρείας και έμπνευσης, δημιουργώντας έτσι μία τάση με δικό της κοινό, γοητευμένο από την τελειότητα του ψηφιακώς ανέγγιχτου.

Social media provides the ability for people to interact through online services. They allow users to create individual profiles and thus communicate with other people, share digital files, but also personal thoughts and feelings. In this environment, the Modern Museum of the 21st century was baptized, perhaps belatedly, in recent years, with the following reason: the changes brought about by the need to manage the COVID-19 pandemic, with the natural consequence of the (temporary) interruption of all museum activity worldwide. The clear threat to the survival of the institution of museums and the similar workplace brought the need to adapt to the digital environment, where a new species thrived: the "art influencers". Museums were transformed through digital screens into places of aesthetic worship and inspiration, thus creating a trend with its own audience, fascinated by the perfection of the digitally untouched.
Keywords: ψηφιακός πολιτισμός, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, influencer; digital culture, social media, influencer.