Υποτιτλισμός στα ελληνικά του ντοκιμαντέρ «The plastic problem – A PBS NewsHour Documentary» και σχολιασμός της μεταφραστικής διαδικασίας. - (:unkn) unknown (My University, 2023)
H παρούσα πτυχιακή εργασία συνίσταται στον υποτιτλισμό στα ελληνικά ενός αμερικανικού ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Το πλαστικό πρόβλημα» και στον σχολιασμό της διαδικασίας. Στόχος μου, με την επιλογή του ντοκιμαντέρ αυτού, είναι να δώσω «φωνή» σε ένα πάρα πολύ σημαντικό για το ανθρώπινο γένος ζήτημα. Προσπάθησα να δώσω έμφαση και μεγάλη προσοχή στη μετάδοση του μηνύματος. Η μεθοδολογία μου βασίστηκε στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που προέκυψαν κατά τον υποτιτλισμό και αφορούσαν τόσο την απόδοση των διαλόγων στα ελληνικά όσο και την τήρηση των τεχνικών χαρακτηριστικών και περιορισμών. Στον σχολιασμό αναλύεται η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε και παρατίθενται παραδείγματα που αφορούν πρωτίστως τον χωρισμό των υποτίτλων και τις μεταφραστικές μου επιλογές.

The present dissertation consists of the subtitling into Greek of the American documentary entitled: "The Plastic Problem" and the commentary of the process. My aim in choosing this documentary is to give "voice" to an issue that is very important for the human race. I sought to convey the message as accurately as possible in the target language. My methodology was based on researching proper translation choices both as regards the rendering of the dialogues in Greek and the observance of the technical characteristics and constraints. The commentary analyses the methodology used and provides examples pertaining to subtitle line breaks and the translation choices I made.
Keywords: Υποτιτλισμός, ρύπανση από πλαστικά, ντοκιμαντέρ; Subtitling, plastic pollution, documentary