Το Χαλιφάτο της Κόρδοβας - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Το Χαλιφάτο της Κόρδοβας, μετεξέλιξη του αυτόνομου Εμιράτου στην ισλαμική Ιβηρική, ήταν ένα από τα ισχυρότερα κρατικά μορφώματα του 10ου-11ου αιώνα στη Δυτική Ευρώπη. Σε σύγκρουση για την πρωτοκαθεδρία με τα άλλα δύο χαλιφάτα της εποχής (αυτό της Δαμασκού και αυτό του Καΐρου), προσπάθησε να διατηρήσει τον έλεγχο τόσο της Ιβηρικής, όσο και μέρους της Βορείου Αφρικής. Επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την υπόλοιπη Ιβηρική, αλλά και τη Δυτική Ευρώπη, ενώ διατήρησε διπλωματικές σχέσεις με το Βυζάντιο, μέσα από τις οποίες υπήρξε και ανταλλαγή πολιτιστικών χαρακτηριστικών. Στην παρούσα πτυχιακή μελετάμε εκτός από τα πολιτικά γεγονότα που το αφορούν, την κοινωνικο-οικονομική του κατάσταση, τον πολιτισμό του και τις διπλωματικές του σχέσεις με την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη, αλλά και το Βυζάντιο.
Keywords: Χαλιφάτο, Ιβηρική, Μεσαίωνας, Κόρδοβα, Αμπτ-αλ-Ραχμάν