Ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων μέσω προκλήσεων τύπου Capture The Flag - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Αρχικός σκοπός της διατριβής είναι η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων χρήσης εναλλακτικών μεθόδων διδασκαλίας, όπως η διοργάνωση διαγωνισμών CTF, παράλληλα με τις παραδοσιακές μεθόδους για τη διδασκαλία της Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων και παράθεση των λόγων για τους οποίους οι συμμετέχοντες επωφελούνται σε πολλαπλό βαθμό με τη συμμετοχή τους σε αυτούς. Επιπλέον η εργασία αυτή παρουσιάζει και αναλύει τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες διοργάνωσης CTF. Παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε πλατφόρμας και έπειτα διεξάγεται συγκριτική μελέτη και αξιολόγηση των CTF πλατφορμών. Στόχος της συγκριτικής αξιολόγησης είναι η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την καταλληλότητα εισαγωγής τους στην εκπαιδευτική μεθοδολογία και τη διδασκαλία μαθημάτων Ασφάλειας Πληροφορικών Συστημάτων του ακαδημαϊκού χώρου και κατ’επέκταση και του Ιονίου Πανεπιστήμιου. Τέλος, απώτερος σκοπός της διατριβής αποτελεί η ανάδειξη της αναγκαιότητας διοργάνωσης διαγωνισμών CTF στα πλαίσια των μαθημάτων που σχετίζονται με τον τομέα της Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων με τη χρήση της κατάλληλης πλατφόρμας διοργάνωσης ανά περίπτωση σύμφωνα με τις διδακτικές ανάγκες. Η επιλεγμένη πλατφόρμα θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διοργάνωση διαγωνισμών για εργαστηριακές ανάγκες μαθημάτων ή για ανεξάρτητους ακαδημαϊκούς διαγωνισμούς με στόχο την εισαγωγή νέων φοιτητών στον τομέα της ασφάλειας δίνοντας τους ένα έναυσμα για την εμβάθυνση στον τομέα αλλά και για την βελτίωση των ικανοτήτων των φοιτητών που τους ενδιαφέρει η καριέρα στον τομέα αυτό καθιστώντας τους ανταγωνιστικότερους στην αγορά εργασίας.

The main purpose of this dissertation is to highlight the advantages of using alternative teaching methods, such as organizing CTF competitions, alongside the traditional methods of teaching Information Systems Security, and to cite the reasons why the participants greatly benefit by taking part in them. Furthermore, this work presents and analyzes the most popular platforms to host a CTF competition. The advantages and disadvantages of each platform are presented, and then a comparative study and evaluation of the platforms is carried out. The aim of the comparative assessment is to draw safe conclusions about the appropriateness of their introduction in the educational methodology and in the teaching of Information Systems Security courses in the academic field and therefore, in the Ionian University. Finally, the ultimate aim of the dissertation is to emphasize the importance of organizing CTF competitions within the framework of courses related to the field of Information Systems Security, using the appropriate organizing platform per case, according to the teaching needs. The selected platform can be used to organize competitions for laboratory lessons or for independent academic competitions in order not only to introduce new students in the field of security, stimulating their interest in this field, but also to improve the skills of the students interested in a career in this field, thus making them more competitive in the labor market.
Keywords: Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων, Cyber Security, Education, Challenges, CTF, Capture the Flag, Jeopardy, Hacking, Learning, Training, Serious Games, Gamification