Η νομισματοκοπία της Πλωτινοπόλεως και της Τοπείρου: Συμβολή στην Ιστορία της Ρωμαϊκής επαρχίας της Θράκης - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η μελέτη της νομισματοκοπίας δύο ιδρύσεων εποχής Τραϊανού στην Αιγαιακή Θράκη, της Πλωτινοπόλεως στη δυτική όχθη του ποταμού Έβρου, και της Τοπείρου,, στη δυτική όχθη του Νέστου, αλλά και η κυκλοφορία των αυτοκρατορικών και επαρχιακών νομισμάτων που βρέθηκαν στο τμήμα εκείνο της επαρχίας της Θράκης που σήμερα ανήκει στην ελληνική επικράτεια αποτελούν τον πυρήνα της παρούσας διδακτορικής διατριβής. Μέσω της μελέτης της εικονογραφίας, της μετρολογίας -με συγκριτικά στοιχεία από τις υπόλοιπες πόλεις της επαρχίας- και της γεωγραφικής διασποράς, στόχος ήταν η εξαγωγή συμπερασμάτων σε θέματα λατρείας, η διαμόρφωση του μετρολογικού χάρτη των δύο πόλεων και των υπολοίπων της επαρχίας, η ανίχνευση και η κατανόηση της οργάνωσης και της λειτουργίας των νομισματοκοπείων, καθώς επίσης η ανίχνευση και η κατανόηση των διαφόρων δικτύων. Η Πλωτινόπολη, η πόλη που έλαβε το όνομά της από τη σύζυγο του Τραϊανού, Πομπηία Πλωτίνα, εξέδωσε από τα μέσα περίπου του 2ου αι. μ.Χ. έως την εποχή του Ηλιογαβάλου χάλκινα νομίσματα με ή δίχως αυτοκρατορικό πορτραίτο, σε τέσσερις αρχικά και αργότερα σε πέντε υποδιαιρέσεις. Η αναφορά του ονόματος του διοικητή της Θράκης στην οπίσθια όψη επιτρέπει τη χρονολόγησή τους στο εύρος της θητείας του καθενός -ήτοι τα τρία χρόνια. Το θρακικής προέλευσης όνομα της Τοπείρου αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό που παραπέμπει σε πέρασμα/διάβαση, όπως ακριβώς η περιοχή όπου χωροθετείται, στο σημείο συνάντησης της Εγνατίας οδού με τον ποταμό Νέστο. Εξέδωσε νομίσματα μόνο με αυτοκρατορικό πορτραίτο από την εποχή του Αντωνίνου του Ευσεβούς έως και την εποχή της συμβασιλείας των Καρακάλλα και Γέτα.

The numismatic production of two Trajanic foundations in the Aegean Thrace, Plotinopolis on the western bank of the River Hebros, and Topeiros on the western bank of the River Nestos, and the circulation of imperial and provincial coins found in this area, constitute the core of this dissertation. Thus, through the study of the iconography of the obverse and the reverse, the metrology - with comparative data from the other cities of the province - and the geographical dispersal, my main goal was to draw conclusions on matters of worship, to form the metrological map of Plotinopolis and Topeiros as well as of the rest cities of the province, to detect and understand the organization and operation of the mints, and finally to detect and understand networks that evolve. Plotinopolis, the city that named after Trajan's wife, Pompeia Plotina, struck from the mid-2nd century A.D. until the time of Elagabalus bronze coins, with or without the imperial portrait, in four and five denominations. The legatus’ name on the reverse allows us to date them in the incumbency of each legatus – i.e. three years. The Thracian name of Topeiros is a geographical designation that refers to a passage, just like the area where the city is located today, at the meeting point of the Via Egnatia with the River Nestos. Topeiros issued coins from the time of Antoninus Pius until the co-reign of Caracalla and Geta.
Keywords: Πλωτινόπολη, Τόπειρος, αρχαία Θράκη, επαρχιακές εκδόσεις Θράκης; αρχαία ιστορία; Plotinopolis, Topeiros, ancient Thrace, roman provincial coinage, ancient history