Υποτιτλισμός στα Ελληνικά και σχολιασμός της ταινίας μικρού μήκους Ninety Seconds - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει ενδελεχώς τον υποτιτλισμό της ταινίας μικρού μήκους Ninety Seconds η οποία σκηνοθετήθηκε από τον Kevin J. Mc Corry. Σε μια εποχή όπου η πρόσβαση σε ταινίες και σειρές από όλο τον κόσμο γίνεται με το πάτημα λίγων κουμπιών, η ανάγκη για υποτιτλισμό αυξάνεται όλο και περισσότερο. Ο ρόλος του αποτελεί κρίσιμο στοιχείο καθώς επηρεάζει σημαντικά την εμπειρία και την αντίληψη των θεατών. Εντούτοις, δεν περιορίζεται μόνο στη μετάφραση του διαλόγου από μία γλώσσα σε μία άλλη. Το μεγαλύτερο ζήτημα κατά τη διαδικασία του υποτιτλισμού είναι οι χωροχρονικοί περιορισμοί. Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό. Συγκεκριμένα, θα εξεταστούν το πολιτισμικό πλαίσιο αλλά και το είδος της ταινίας καθώς και οι μεταφραστικές δυσκολίες και οι στρατηγικές που ακολουθήθηκαν κατά τη μεταφορά στα ελληνικά όπως η συμπύκνωση, ο χωρισμός και ο χρονισμός των υποτίτλων.

The present dissertation consists of subtitling the short film Ninety Seconds which was directed by the director Kevin J. Mc Corry. In an era where access to films and series from around the world is available at the touch of a few buttons, the need for subtitling is increasingly growing. Its role is a critical element as it significantly affects the viewers' experience and perception. However, it is not limited to translating dialogue from one language to another. The biggest challenge in the process of subtitling involves the spatiotemporal constraints. However, it is not the only one. In the present study, the cultural context and the genre of the film will be examined as well as the translation difficulties and the strategies employed during the translation into Greek, such as condensation, line breaks and timing of subtitles.
Subtitling of the short film Ninety Seconds and commentary of the translation process
Keywords: ταινία, οπτικοακουστικό κείμενο, μεταφραστικές στρατηγικές, χρονισμός, πολιτισμικά στοιχεία; film, audiovisual text, translation strategies, timing, cultural elements