Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση (ΕΑΕ): Οδηγός προσβασιμότητας Αρχαίας Αγοράς – Μουσείου Στοάς Αττάλου για επισκέπτες στο φάσμα του αυτισμού. - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η συγκεκριμένη εργασία πραγματεύεται την καταγραφή μεθοδολογίας για δημιουργία «Οδηγών χώρων πολιτισμού για επισκέπτες στο φάσμα του αυτισμού» και την εφαρμογή της στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς – Στοάς του Αττάλου. Προβάλλεται το ζήτημα της καθολικής σχεδίασης των σύγχρονων μουσείων, με επίκεντρο τα αυτιστικά άτομα. Μελετάται η δυνατότητα ή μη των μουσείων για επίτευξη υψηλού βαθμού προσβασιμότητας στο αυτιστικό κοινό. Γίνεται μια βιβλιογραφική αναφορά σχετικά με τον Αυτισμό, τις Κοινωνικές Ιστορίες και το ρόλο του Μουσείου στον 21ο αιώνα. Παρουσιάζονται καινοτόμες διαδικασίες και καλές πρακτικές που υιοθετούνται από τα μουσεία, προκειμένου να ωφελήσουν το κοινωνικό σύνολο μέσα από τη δημιουργία συνθηκών πρόσβασης για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες κοινού. Παρόλα αυτά, τα συγκεκριμένα άτομα αποτελούν την περισσότερο αποκλεισμένη ομάδα κοινού από τα πολιτισμικά δρώμενα παγκοσμίως σε αντιδιαστολή με το γεγονός ότι τα ποσοστά επιπολασμού, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αύξηση. Στην καταγραφή της μεθοδολογίας δίνονται οι κατευθυντήριες οδηγίες και τα στάδια δημιουργίας ενός Οδηγού με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ο οποίος στοχεύει να αναπτύξει το αίσθημα της οικειότητας στα αυτιστικά άτομα κατά την επίσκεψή τους σε ένα χώρο πολιτισμού. Ως μελέτη περίπτωσης επιλέχθηκε το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς – Στοάς Αττάλου για δύο λόγους: Πρώτον, πρόκειται για ένα μουσείο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική διάταξη, μια και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου, και δεύτερον, τα κρίσιμα ζητούμενα για ένα αυτιστικό άτομο (κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία) βρίσκονται στον πυρήνα της φιλοσοφίας της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, όπου το Μουσείο εδρεύει. Τέλος, διατυπώνονται συμπεράσματα και προτάσεις που σκοπό έχουν την αποτελεσματικότερη δημιουργία αντίστοιχων Κοινωνικών Ιστοριών.

The present thesis records the methodology for the creation of “Guides of cultural spaces for visitors on the autism spectrum” and its application in the Museum of the Ancient Agora - Stoa of Attalos. In the theoretical part, the issue of the universal design of modern museums is highlighted, focusing on autistic people. The possibility or not of museums to achieve a high degree of accessibility to the autistic public is studied. There is a bibliographic report on Autism, Social Stories and the role of the Museum in the 21st century. Innovative procedures and good practices adopted by museums are presented in order to benefit society. However, autistic people are the most excluded group of cultural events in the world, in contrast to the fact that the prevalence rates have increased in recent years. The recording of the methodology giveς the guidelines of creating a Guide using Information and Communication Technologies, which aims to develop the feeling of intimacy in autistic people when they visit a place of culture. The Museum of the Ancient Agora - Stoa of Attalos was chosen as a case study, for two reasons: First, it is a museum with a special architectural layout, since it is included in a wider archaeological site and secondly, the critical issues for an autistic person (social interaction and communication) are at the core of the philosophy of the Ancient Agora of Athens. Finally, conclusions and proposals are formulated that aim at the most effective creation of relevant Social Stories.
Keywords: Μουσείο, Αυτισμός, Καθολικός σχεδιασμός, Κοινωνικός αποκλεισμός, Προσβασιμότητα, Κοινωνικές Ιστορίες, Μουσειακή εκπαίδευση, Μουσείο Στοάς Αττάλου; Museum, Autism, Universal Design, Social Exclusion, Accessibility, Social Narrative, Museum Education, Museum of Stoa Attalos