Oδηγός για άτομα στο φάσμα του αυτισμού στον Αρχαιολογικό Χώρο Αμύκλαιο - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή με αρκετές ιδιαιτερότητες όπως δυσκολίες στην επικοινωνία, απομόνωση, κοινωνική αποστροφή και μεγάλες αδυναμίες στην επικοινωνία. Οι αρχαιολογικοί χώροι όταν είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι για επισκέπτες με αυτισμό, μπορούν να προσφέρουν μέσα από τον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό τους ρόλο μια πραγατική βοήθεια για αυτούς τους επισκέπτες. Το ίδιο ισχύει και για τα μουσεία όπου έσα από τη μουσειακή εκπαίδευση, το άτομο με αυτισμό μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα μουσειακά εκθέματα κατά την αισθητηριακή του αλληλεπίδραση με αυτά. Όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι χρειάζεται να είναι φιλικοί προς τα άτομα με αυτισμό και να καλύπτουν τις ανάγκες τους στο βέλτιστο δυνατό βαθμό.Εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και αδυναμίες στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους αναφορικά με τις ανάγκες του παιδιού με αυτισμού. Στην παρούσα μελέτη περιγράφονται χαρακτηριστικά παραδείγματα από μουσεία του εξωτερικού που έχουν φροντίσει για τη βέλτιστη δυνατή κάλυψη των αναγκών του ατόμου με αυτισμό. Έτσι, τα άτομα με αυτισμό δε θα νιώσουν κάποια ειδική κατηγορία ή κάποια διάκριση, αλλά θα νιώσουν ισότητα με όλους τους άλλους επισκέπτες που δε βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Τα ερεθίσματα τα οποία λαμβάνει ένα άτομο με αυτισμό από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική και συναισθηματική τουν εξέλιξη αφού μέσα από την αισθητηριακή αντίληψη μπορεί να σημειώσει σημαντική βελτίωση σε επίπεδο προσωπικό, μαθησιακό και κοινωνικό. Ο αυτισμός είναι μια νευροτυπική διαταραχή όπου το άτομο αποκωδικοποιεί τα μηνύματα που δέχεται από το περιβάλλον του με τον δικό του τρόπο και έτσι η προσέγγιση από τον περίγυρο χρειάζεται να είναι ειδική ώστε να καλύπτονται οι συναισθηματικές του ανάγκες. Η μουσειακή εκπαίδευση και η επαφή του ατόμου με αυτισμό με τους αρχαιολογικούς χώρους αποτελεί μια ιδιαίτερη μορφή επικοινωνίας . Εκεί άλλωστε έγκειται και η βασική της αξία.

Autism is a developmental disorder with several peculiarities such as communication difficulties, isolation, social aversion and major weaknesses in communication. Archaeological sites, when properly designed for visitors with autism, can offer through their educational and recreational role a real help for these visitors. The same applies to museums where through museum education, the person with autism can interact with the museum exhibits during their sensory interaction with them. All archaeological sites need to be friendly to people with autism and meet their needs to the best possible extent. Here in Greece there are great shortcomings and weaknesses in museums and archaeological sites regarding the needs of children with autism. In this study, typical examples from museums abroad are described that have taken care of the optimal possible coverage of the needs of the person with autism. Thus, people with autism will not feel any special category or any discrimination, but will feel equality with all other visitors who are not on the autism spectrum. The stimuli that a person with autism receives from museums and archaeological sites play a very important role in their psychosocial and emotional development since through sensory perception they can make significant improvements at a personal, learning and social level. Autism is a neurotypical disorder where the person decodes the messages he receives from his environment in his own way and so the approach from the environment needs to be special in order to cover his emotional needs. Museum education and the contact of the person with autism with the archaeological sites is a special form of communication. After all, that is where its main value lies.
Keywords: αυτισμός, αρχαιολογικός χώρος, μουσείο; autism, archaeological site, museum