Η στάση του ελληνικού κράτους απέναντι στη γλωσσοπολιτισμική ετερότητα των σλαβόφωνων της ελληνικής Μακεδονίας στην περίοδο του Μεσοπόλεμου - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επιδιώκει να αναδείξει τις πολιτικές και τους μηχανισμούς αφομοίωσης που χρησιμοποίησε το ελληνικό κράτος στην περίοδο του μεσοπόλεμου απέναντι στους Σλαβόφωνους πληθυσμούς της ελληνικής Μακεδονίας προκειμένου να πετύχει αφενός τον εξελληνισμό τους και αφετέρου την επιβολή μιας νέας εθνικής ταυτότητας στους πληθυσμούς αυτούς. Εξετάζεται το διπλωματικό και ιστορικό πλαίσιο μέσα στον οποίο συντελείται ο δημογραφικός μετασχηματισμός της Μακεδονίας, καθώς και ο μετασχηματισμός των Σλαβόφωνων σε εθνικά υποκείμενα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην παρουσίαση της εκπαιδευτικής πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του μεσοπόλεμου απέναντι στους Σλαβόφωνους. Επιπλέον, επιχειρείται να συνδεθούν οι αφομοιωτικές πολιτικές με τις επιπτώσεις που αυτές είχαν στο δημόσιο και ιδιωτικό βίο των απλών ανθρώπων, να αναδειχθούν οι αποσιωπημένες πλευρές της αφομοιωτικής αυτής διαδικασίας.

This thesis seeks to highlight the policies and mechanisms of assimilation used by the Greek state in the interwar period towards the Slavic-speaking populations of Greek Macedonia in order to achieve their Hellenization on the one hand and the imposition of a new national identity on these populations on the other. It examines the diplomatic and historical context in which the demographic transformation of Macedonia took place, as well as the transformation of Slavophones into national subjects. Particular emphasis is given to the presentation of the educational policy pursued by the interwar governments towards the Slavophones. Furthermore, an attempt is made to link assimilationist policies with the effects they had on the public and private lives of ordinary people, to highlight the silenced aspects of this assimilationist process.
Keywords: Σλαβόφωνοι, ετερόγλωσσοι, ξενόφωνοι, εθνοτική/γλωσσοπολιτισμική ταυτότητα και ετερότητα, αφομοιωτικές πολιτικές, σλαβομακεδονικά, επιτήρηση, απαγόρευση, καταστολή; Slavic speakers, heterolinguals, foreign speakers, ethnic/linguocultural identity and diversity, assimilation policies, Slavo-Macedonian, surveillance, prohibition, repression