Η δημιουργία podcast ως μέσο προσέγγισης της μουσικής ταυτότητας των εφήβων στο μάθημα της μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν συμβάλει καθοριστικά σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής. Το podcast αποτελεί μέρος αυτών των εξελίξεων και προσφέρει πεδίο για μια σύμπραξη των τεχνών (δημιουργική γραφή, μουσική, θέατρο κ.ά.) έχοντας σύμμαχο τη σχετική βιβλιογραφία να υποστηρίζει τα παιδαγωγικά οφέλη της μουσικής και μη, εκπαίδευσης. Αναγνωρίζουμε, ότι η εφηβεία χαρακτηρίζεται από τη συνεχή χρήση των τεχνολογικών μέσων καθώς μέσω αυτών εξερευνούν και δεσμεύονται σε μουσικά ακροάματα, καλλιτέχνες, στίχους κλπ., διαμορφώνοντας έτσι στοιχεία της ταυτότητας τους. Στοιχεία που μπορούν να εκφραστούν μέσα από τη δημιουργία. Έτσι, μέσα από την διεκπεραίωση μιας σειράς εννέα μαθημάτων, εφαρμόζεται η δημιουργία μίας φανταστικής εκπομπής podcast από τους μαθητές, ως μέρος των μουσικών σπουδών σε Μουσικό Σχολείο, βασισμένη στις μουσικές τους προτιμήσεις. Σκοπός της είναι να καλλιεργήσει τη κριτική και δημιουργική σκέψη, την αυτό-ανακάλυψη, την έκφραση συναισθημάτων και την ανάπτυξη της συνεργασίας και της ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των έφηβων μαθητών. Τα αποτελέσματα της, αναδεικνύουν την σημαντική συμβολή του podcast ως μέσο δημιουργίας καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία, παρατηρήθηκε η ραγδαία ανάπτυξη της δημιουργικής και κριτικής σκέψης των μαθητών, η διαμόρφωση ενός συνεργατικού και ανοιχτού περιβάλλοντος από τους μαθητές αλλά και η ενίσχυση της επικοινωνίας και των σχέσεων μεταξύ τους, μέσα από τις μουσικές τους προτιμήσεις.

Up-to-date technological advances have decisively contributed in every aspect of human life. The podcast is part of these developments and offers ground in the interplay of the arts (creative writing, music, theatre, etc.) allied with the relevant literature to support the pedagogical benefits of music and non-music education. We recognize that adolescence is characterized by the constant use of technological media, as through them, they explore and engage with musical sounds, artists, lyrics, etc., thus forming elements of their identity. Elements that could be expressed through creation. Therefore, through the execution of a series of nine lessons, a student-created podcast fiction was carried out as part of their music studies in a Music School, based on their musical preferences. It aims to cultivate critical and creative thinking, self-discovery, the expression of emotions and the development of collaboration and meaningful communication among teenage students. The results, highlight the significant contribution of podcasts as a creative medium since through this process the rapid development of students' creative and critical thinking, the formation of a collaborative and open environment by the students, and the enhancement of communication and relationships between them, via their musical preferences, were observed.
The creation of a podcast as a mean of approaching the musical identity of adolescents in secondary education music classes
Keywords: podcast, μουσική ταυτότητα, έφηβοι, δημιουργικότητα, συνεργασία; podcast, musical identity, adolescents, creativity, collaboration