Από την ανασκαφή στην ανάδειξη: Διαχείριση και παρουσίαση αρχαιολογικών δεδομένων. Η περίπτωση του αμυκλαίου. - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η εργασία αυτή προτίθεται να εξετάσει ένα σχέδιο διαχείρισης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Αμυκλαίου στη Λακωνία. Tο μνημείο προτείνεται να οργανωθεί στο χώρο σε πλήρη εναρμόνιση προς το ευρύτερο πολιτισμικό περιβάλλον του. Συνεπώς, το εγχείρημα είναι η διατύπωση μιας πρότασης για την διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου του Αμυκλαίου σε σχέση με τα άλλα μνημεία της περιοχής. Κατά το σχεδιασμό της πρότασης για την οργάνωση του χώρου θα αναδειχθούν οι εξής προβληματισμοί 1. Πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο του Αμυκλαίου και το περιβάλλον του (ιστορικό ανασκαφών, σωζόμενα κινητά και ακίνητα ευρήματα) 2. Μουσειολογικός σχεδιασμός με έμφαση στην λειτουργική χρήση των ευρημάτων και αξιολόγηση του μνημείου (προσδιορισμός στόχων και προσδοκιών, εκτίμηση αξίας χώρου και ευρημάτων). 3. Ανάλυση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ευρύτερου περιβάλλοντος και ανάδειξη πως αποτυπώνονται στο χώρο οι ιδεολογικές και κοινωνικές αντιλήψεις των ανθρώπων που έδρασαν σε αυτό. 4. Αποτύπωση διαφορών στο κοινωνικό και ιδεολογικό επίπεδο των ομάδων που έδρασαν στο χώρο διαχρονικά. 5. Οργάνωση του χώρου και σχεδιασμός αρχαιολογικής πορείας του επισκέπτη. Η σύνταξη της πρότασης για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου προϋποθέτει τον καθορισμό κατευθυντήριων αξόνων βάση των οποίων θα γίνει η οργάνωση του αρχαιολογικού χώρου. Οι άξονες αυτοί περιλαμβάνουν τα εξής σημεία· Τα ιστορικά, αρχαιολογικά και μυθολογικά δεδομένα του χώρου και του ευρύτερου περιβάλλοντος, μια αποτίμηση της διαχείρισης του χώρου έως σήμερα, καθώς και μια SWOT ανάλυση για την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και τη σκιαγράφηση προοπτικών διατήρησης και ανάδειξης βάση των οποίων συντίθεται η διαχειριστική πρόταση.
Keywords: Πολιτισμική διαχείριση, ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου, Ιερό Απόλλωνα, Αμυκλαίο, Σπάρτη; Cultural management, Archaeological site enhancement, Apollo sanctuary, Amyclaion, Sparta