Το θέατρο στον Ελλαδικό χώρο κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Στην συγκεκριμένη εργασία μελετάται η εξέλιξη του θεάτρου στον Ελλαδικό χώρο κατά τους 19o και 20ο αιώνα. Αρχικά, γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στη δημιουργία/γέννηση του αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Το αρχαίο ελληνικό θέατρο αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία άλλων μεταγενέστερων θεάτρων σε όλη την Ευρώπη, ακόμα και κατά τις περιόδους της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού. Αν ήθελε κάποιος να συγκρίνει το αρχαίο με το νεότερο ελληνικό θέατρο, θα παρατηρούσε πως, εκτός από τη διαφορετική θεματολογία, εξίσου σημαντικές είναι και οι διαφορές στο χώρο όπου διαδραματίζονται τα θεατρικά έργα. Κάποιες ακόμα διαφορές που εντοπίζονται στην εκτέλεση μιας θεατρικής παράστασης σχετίζονται με την εμφάνιση των ηθοποιών, δηλαδή σε κοστούμια, προσωπεία, ακόμα και φύλο. οι γυναικείοι ρόλοι ενσαρκώνονται από γυναίκες ηθοποιούς, αφού πλέον δεν υπάρχουν μόνο άντρες ηθοποιοί. Ακόμη, πίσω από την οργάνωση μιας θεατρικής παράστασης δεν υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος, αλλά ολόκληρη ομάδα ατόμων που συνεργάζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τέλος, κάποιες ακόμα διαφορές εμφανίζονται και στα ηχητικά, οπτικά και μηχανικά εφέ. Η αρχή του νεότερου ελληνικού θεάτρου σηματοδοτείται από τη μετάφραση ξένων έργων που παίζονται ήδη στην Ευρώπη, και στη συνέχεια με τη συγγραφή κάποιων πρωτότυπων έργων. Στην πορεία της εξέλιξης της τέχνης του θεάτρου, η χώρα μας εμπνέεται και ενσωματώνει στα θεατρικά έργα, στοιχεία που αντλεί από την θρησκεία, από την κοινωνία και από τον πολιτισμό της. Όπως είναι λογικό, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στη θεματολογία των θεατρικών έργων, ανάλογα με τα πολιτικά, κοινωνικά και θρησκευτικά ερεθίσματα που εκλαμβάνει ο πληθυσμός στην εκάστοτε εποχή.
Keywords: Θέατρο, Ελλάδα, κοινό,