“Reading” political posters: Aspects of Euroscepticism in the European Political Arena - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η αμφισβήτηση των πολιτών και των κομμάτων απέναντι στην ΕΕ και τους θεσμούς της (ευρωσκεπτικισμός). Χρησιμοποιώντας το μεθοδολογικό πλαίσιο της Πολυτροπικής Ανάλυσης Λόγου (Multimodal Discourse Analysis) και εφαρμόζοντας τα μεθοδολογικά εργαλεία της Κριτικής Ανάλυσης Λόγου (CDA) και της Ανάλυσης Πολιτικού Λόγου (PDA), καθώς και του μοντέλου της Γραμματικής του Οπτικού Σχεδιασμού (Grammar of Visual Design), επιχειρούμε μια ποιοτική ανάλυση 20 πολιτικών αφισών, 5 για κάθε έναν από τους ακόλουθους πολιτικούς χώρους αντίστοιχα: Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ελβετία· οι πολιτικές αφίσες συντάχθηκαν από αριστερά και δεξιά κόμματα των εν λόγω κρατών κατά τη διάρκεια κρίσιμων κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών γεγονότων (ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, Grexit, Brexit, μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη). Ο κύριος στόχος της παρούσας διατριβής είναι να αναδειχθούν τα γλωσσικά και εξωγλωσσικά μέσα, ρητά και υπόρρητα, όπως συνάγονται από αφίσες δεξιών και αριστερών κομμάτων του ευρωπαϊκού χώρου. Σε δεύτερο επίπεδο, επιχειρείται η κατάταξη των προς εξέταση αφισών στις ήδη υπάρχουσες κατηγοριοποιήσεις του ευρωσκεπτικισμού, επιχειρώντας παράλληλα την ανάδειξη του εύρους και των πτυχών του εν λόγω φαινομένου.

In recent years, there has been an increasing doubt among citizens and political parties about the EU and its institutions (Euroscepticism). Applying the methodological framework of Multimodal Discourse Analysis and making use of the methodological tools of Critical Discourse Analysis (CDA) and Political Discourse Analysis (PDA), as well as the Grammar of Visual Design model, we attempt a qualitative analysis of 20 political posters, 5 for each of the following political spaces: Greece, the United Kingdom, Germany and Switzerland; the political posters were produced by left and right-wing parties in these countries during critical socio-political and economic events (the European financial crisis, Grexit, Brexit, migration flows in Europe). Τhe main aim of this dissertation is to highlight the linguistic and extra-linguistic characteristics, explicit and implicit, as inferred from posters of right and left-wing parties in the European space. On a second level, an attempt is made to classify the posters to be examined within the already existing categorisations of Euroscepticism, while attempting to highlight the scope and aspects of this phenomenon.
"Ανάγνωση" πολιτικών αφισών: Ζητήματα ευρωσκεπτικισμού στον ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο
Keywords: ΕΕ, Ευρωσκεπτικισμός, Πολιτικές Αφίσες, Κριτική Ανάλυση Λόγου, Πολυτροπική Ανάλυση Λόγου, Ανάλυση Πολιτικού Λόγου, Γραμματική του Οπτικού Σχεδιασμού.; EU, Euroscepticism, Political Posters, Critical Discourse Analysis, Multimodal Discourse Analysis, Political Discourse Analysis, Grammar of Visual Design.