Πολιτική φιλοσοφία στο πλαίσιο της Ρωσικής Επανάστασης και της πρώιμης ΕΣΣΔ - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Στόχος αυτής της εργασίας αποτελεί η παράθεση και η ανάλυση ιστορικών και θεωρητικών σχημάτων που οδήγησαν σε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα, την πρώτη επιτυχημένη σοσιαλιστική επανάσταση παγκοσμίως, που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο 1917 στην τότε τσαρική Ρωσία των Ρομανώφ και την επακόλουθη σύσταση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους. H συγκεκριμένη έρευνα χωρίζεται σε τρία μέρη, με το πρώτο να πραγματεύεται το ιστορικό υπόβαθρο του μαρξισμού, την πορεία της διάδοσης του στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τη Ρωσία αλλά και την ανάλυση της πολιτικής σκηνής της τσαρικής Ρωσίας του 19ου αιώνα. Tο δεύτερο μέρος αποτελεί ουσιαστικά μια προσπάθεια απάντησης, μέσω της διερεύνησης της πολιτικής θεωρίας του Βλαντιμίρ Λένιν, ενός εκ των βασικότερων ερωτημάτων που ήγειρε η Οκτωβριανή Επανάσταση, δηλαδή το γιατί στέφθηκε με επιτυχία μια σοσιαλιστική επανάσταση σε μια χώρα που ήταν ακόμα στο μεταίχμιο ανάμεσα στο φεουδαρχικό και το καπιταλιστικό στάδιο, γεγονός που δεν συνάδει με τις αντίστοιχες προβλέψεις του Μαρξ. Τέλος, στο τρίτο μέρος θα ασχοληθούμε με την ίδια τη σοβιετική διακυβέρνηση των πρώιμων χρόνων της Ε.Σ.Σ.Δ, με στόχο την σκιαγράφηση της πρώιμης μετάβασης από την ιδεολογία στην πολιτική πράξη και τις διάφορες εκφάνσεις που εκείνη απέκτησε. Η εργασία θα κλείσει με τα συμπεράσματα που εκμαιεύτηκαν μέσα από την κριτική που άσκησε στη Ρωσική Επανάστασης η μαρξίστρια και επαναστάτρια του 20ου αιώνα, Ρόζα Λούξεμπουργκ

The goal of this essay is to show and analyze the most decisive historical and theoretical schemes that lead to one of the most significant events of the 20th century: the Russian Revolution of 1917. This event resulted in the founding of the first socialist state after the country had been previously ruled by the Romanov dynasty. The current study consists of three parts. Firstly, the historical background of Marxism and its spread in Western Europe and Russia will be discussed, but also the political situation in the Tsardom of Russia in the 19th century. The second part will attempt to answer a key question asked following the revolution: how come that a socialist revolution succeeded in a country that was yet in between the Feudal and the Capitalist state? A development that isn’t exactly consistent with Marx’s theoretical foresight. This attempt will be based on the theoretical work of V.I.Lenin. For the third part, the Soviet administration that came to power during and after the revolution will be analyzed. The purpose for this is to highlight the early transition from the Marxist-Leninism ideology to the political acts spawning from that. Also the various ways in which this transition and its subsequent events were expressed by the Bolsheviks will be discussed. Finally, the essay will come to an end with the conclusions that were made based on the critic that Rosa Luxemburg made about the Russian Revolution.
Political philosophy in the context of the Russian Revolution and the early years of the Soviet Union
Keywords: Ιστορία, Πολιτική Φιλοσοφία, Πολιτική Θεωρία, 19ος-20ος αιώνας, Τσαρική Ρωσία, Μαρξισμός, Σοσιαλισμός,Γ. Πλεχάνωφ, Λενινισμός, Ρόζα Λούξεμπουργκ, Μπολσεβίκοι, Σοβιετική Ένωση, Σοβιετική Διοίκηση; history, political philosophy, political theory, 19th-20th century, Tsardom of Russia, marxism, socialism, G.Plekhanov, leninism, R. Luxemburg, bolsheviks, Soviet Union, Soviet administration