Συστήματα παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων χρηστών διαδικτύου - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Στις μέρες μας οι τεχνολογίες παρακολούθησης και αυτόματης καταγραφής δεδομένων και συμπεριφορών των χρηστών διαδικτύου ανθίζουν σε μεγάλο βαθμό. Πολλές από αυτές είναι γνωστές και διαδεδομένες, όπως τα λογισμικά καταγραφής πλοήγησης (cookies) σε έναν φυλλομετρητή. Εντούτοις, με την άνοδο των τεχνολογικών γνώσεων (π.χ. γνώσεις προγραμματισμού) αναπτύσσονται διαρκώς προηγμένα συστήματα, όπως για παράδειγμα οι τεχνολογίες καταγραφής χρήσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email trackers), που χρησιμοποιούνται προκειμένου να συλλέγονται αυτόματα δεδομένα των παραληπτών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (λ.χ. ώρα ανάγνωσης μηνύματος, τοποθεσία ανάγνωσης μηνύματος, κτλ.). Η παρούσα πτυχιακή εργασία στοχεύει να γνωστοποιήσει τις σύγχρονες τεχνολογίες αυτόματης καταγραφής δεδομένων και παρακολούθησης χρηστών διαδικτύου. Γνωρίζοντάς τες, οι οργανισμοί και οι εταιρείες μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις μεθόδους προώθησης και τις στρατηγικές διαφημίσεων και προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών τους. Ακόμα, οι χρήστες του διαδικτύου θα έχουν επίγνωση των όσων συμβαίνουν στο διαδίκτυο και θα μπορούν να προφυλάσσονται από μη επιθυμητές συλλογές και επεξεργασίες των προσωπικών τους δεδομένων. Μάλιστα θα γνωστοποιηθούν και αντίμετρα για αυτά τα συστήματα. Επίσης, θα είναι γνωστές οι διάφορες μορφές και λειτουργίες των τεχνολογιών αυτών. Μάλιστα συναρτήσει του ποιες έχουν υλοποιηθεί, ποιες δεν έχουν υλοποιηθεί και ποιες χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης, δύναται να δοθούν νέες ιδέες για τη δημιουργία νέων τεχνολογιών. Τέλος, σημειώνεται ότι η μελέτη αυτών των συστημάτων θα γίνει από τη σκοπιά του τεχνολογικού υπόβαθρου και της επιστήμης της Πληροφορικής. Δε θα ερευνηθούν από άποψη συμφερόντων των οργανισμών και εταιρειών, από νομική ή κάποια άλλη οπτική γωνία.

Nowadays, the technologies for tracking and automatically recording data and behaviors of Internet users are greatly increasing. Many of these are known, like cookies in a browser. However, with the advancement of technological knowledge (e.g. programming), more complex systems are being developed, such as email trackers which are used to automatically collect data from emails (e.g. message reading time, message reading location, etc.). The current thesis aims to disclose most of these tracking systems to the Internet users. Knowing them, organizations and companies can optimize their promotion methods and advertising strategies and promote their products and services. In addition, Internet users will be aware of what is happening on the internet and can be protected from unwanted collections and edits of their personal data. In fact, countermeasures for these systems will also be announced. Moreover, the various forms and functions of these technologies will be known. Depending on what has been implemented, what has not been implemented and what needs further improvement, new ideas can be given to create new technologies. Finally, it is noted that the current study on those systems will be done from the point of view of the technological background and the science of Information Technology. They will not be researched in terms of interests of organizations and companies, from a privacy impact or any other perspective.
Web Tracking Systems
Keywords: ιχνηλάτηση, καταγραφή δεδομένων, συστήματα ιχνηλάτησης, παρακολούθηση; web tracking systems, trackers, tracking