Το τραγούδι ως παιδαγωγικό εργαλείο στις Ομάδες του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού είναι μία εξωσχολική, εθελοντική, μη κυβερνητική οργάνωση με παιδαγωγικό χαρακτήρα. Το τραγούδι είναι η κύρια μουσική δραστηριότητα που πραγματοποιείται στις Ομάδες του. Παράλληλα, αποτελεί ένα από τα μέσα για την επίτευξη των στόχων του Οδηγικού Παιδαγωγικού Προγράμματος, το οποίο εστιάζει στην αγωγή του παιδιού μέσα από το ίδιο το παιδί, δηλαδή, τα παιδιά συνεργάζονται, δημιουργούν, αποφασίζουν, υλοποιούν και αξιολογούν μέσω της αυτοδιοίκησης (Οργανισμός ΣΕΟ, 2007). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχει δημιουργηθεί ένα ρεπερτόριο Οδηγικών τραγουδιών τα οποία διαχρονικά περνούν από γενιά σε γενιά και παραμένουν κοινό σημείο αναφοράς για κάθε μέλος του Οδηγισμού. Οι Ομάδες τραγουδούν σε κάθε Οδηγικό γεγονός και είναι αυτό που χαρακτηρίζει διάφορες πτυχές της Οδηγικής ζωής. Οι μουσικοί στόχοι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, περιορίζονται στην εκμάθηση των στίχων, της μελωδίας και στην κίνηση, χωρίς αυστηρότητα, γιατί σκοπός είναι το ομαδικό τραγούδι και τα εκπαιδευτικά ωφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από αυτό τα μέλη των ομάδων. Επίσης, το τραγούδι εδώ συμβάλλει σε τομείς όπως το δέσιμο ομάδας, τη χαλάρωση, την εκτόνωση, την κίνηση, τη δημιουργικότητα, την έκφραση, το παιχνίδι κ.ά. Ταυτόχρονα, είναι ένα εργαλείο μάθησης ευχάριστο, πρακτικό, βιωματικό και προσιτό για παιδιά και ενήλικες. Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο α) να διερευνηθεί και να μελετηθεί το τραγούδι ως παιδαγωγικό εργαλείο του Οδηγικού Παιδαγωγικού Προγράμματος, β) να εντοπιστούν και να επισημανθούν ο ρόλος, η σημασία και τα οφέλη του σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, καθώς και οι τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Στελέχη σχετικά με αυτό, γ) να δοθεί αφορμή για την ανάδειξη και την καλύτερη αξιοποίηση του τραγουδιού ως παιδαγωγικό εργαλείο στις Ομάδες του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.

The Greek Guiding Association (GGA) is an extracurricular, voluntary, non- governmental organization of pedagogical nature, founded in Greece in 1932. Singing is the main musical activity that takes place in its Groups and is one of the means to achieve the objectives of the Guiding Educational Program (Organization of GGA, 2007). The Greek Guiding Association has created a repertoire of Guiding songs, which passes from generation to generation and remains a common reference point for each member of the organization. Singing characterizes various aspects of the guiding life, as the Groups sing in every Guiding event. The musical aim of singing is usually limited to learning the lyrics, melody and movement accompanying each song in an environment of joy and play. Also, singing in the Guiding Educational Program contributes to areas such as team bonding, relaxation, decompression, movement, creativity, expression, play, etc. At the same time, it is a learning tool that is pleasant, practical, experiential and accessible to children and adults.
Singing as an educational tool in the Greek Guiding Association
Keywords: Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Οδηγικά τραγούδια, Οδηγισμός, ομαδικό τραγούδι, παιχνιδοτράγουδα; Greek Guiding Association, Guiding songs, Guiding, group singing, singing games