Η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά Φιλαρμονική) χτες και σήμερα: εκπαίδευση, επιτέλεση και μουσική κοινότητα - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, γνωστή και ως "Παλαιά", ιδρύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1840 και αποτελεί τον παλαιότερο μουσικό εκπαιδευτικό οργανισμό στην Ελλάδα. Ο αρχικός στόχος των ιδρυτών ήταν να δημιουργηθεί μια πλήρης μουσική ακαδημία, παρόμοια με αυτές που υπήρχαν στη γειτονική Ιταλία. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώχθηκε η αντιμετώπιση ενός προβλήματος που υπήρχε εδώ και καιρό, της έλλειψης μιας πλήρους μουσικής σχολής που θα προσέφερε μουσική εκπαίδευση στους κατοίκους της Κέρκυρας, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους τάξη, ηλικία, φύλο και γενική παιδεία. Η παρούσα εργασία θα επικεντρωθεί σχετικά με το θεωρητικό μέρος με την εξέταση της ιστορίας της συμφωνικής μουσικής στα Επτάνησα και ειδικά στην Κέρκυρα, ερευνώντας την πορεία της στον ελλαδικό χώρο κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα. Εν συνεχεία, θα διερευνηθεί το ιστορικό πλαίσιο της ίδρυσης της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας και την πορεία της έως τον 21ο αιώνα. Ακολούθως, το ερευνητικό μέρος θα επικεντρωθεί στην καλλιέργεια της ιδέας του εθελοντισμού και της κοινωνικοποίησης μέσω των σχολών που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μέλη της, θα αναλυθεί η ενδυμασία των συμμετεχόντων, όπως και η δραστηριότητα που την χαρακτηρίζει στην τοπική κοινωνία με τη μορφή δημόσιων πασχαλινών θρησκευτικών τελετών, αποσκοπώντας στη διατήρηση και την ενδυνάμωση μιας μακροχρόνιας παράδοσης. Μέσα στο πλαίσιο αυτό η μπάντα της Φιλαρμονικής αποσκοπεί την διασφάλιση της μουσικής εκπαίδευσης, προωθώντας την παροχή ευκαιριών σε ταλαντούχους μαθητές μέσω υποτροφιών, συμβάλλοντας στην προβολή της μουσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

The band created in the context of the Philharmonic Society of Corfu, which is also known as the "Old Philharmonic", it was founded on September 12, 1840 and is the oldest music education organization in Greece. The original aim of the founders was to create a full music academy, similar to those that existed in neighboring Italy. In this way it was sought to address a problem that had existed for a long time, the lack of a full music school that would offer music education to the residents of Corfu, regardless of their social class, age, gender and general education. This paper will focus on the theoretical part by examining the history of symphonic music in the Ionian Islands and especially in Corfu, investigating the course of classical music in Greece during the 19th century. Subsequently, the historical context of the foundation of the band of the Philharmonic Society of Corfu and its course up to the 21st century will be explored. Next, the research part will focus on the cultivation of the idea of volunteerism and socialization through the schools that develop among the members, the clothing of the participants in the band, will be analyzed, as well as the activity that characterizes in the local community in the form of public Easter religious ceremonies, intended to preserve and strengthen a long-standing tradition. Within this context, the band of the Philharmonic aims to ensure musical education, promoting the provision of opportunities to talented students through scholarships, contributing to the promotion of the island's music and cultural heritage.
The band of the Philharmonic Society of Corfu (Old Philharmonic) yesterday and today: education, performance and musical community
Keywords: μπάντα, εκπαίδευση, επιτέλεση και μουσική κοινότητα; band, education, performance and music community