Η Δύναμη της Πολιτιστικής Διπλωματίας - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Οι κοινωνικές, πολιτικές και τεχνολογικές αλλαγές του 21ου αι. με την ταχεία τεχνολογική πρόοδο αλλά και την ιλιγγιώδη ταχύτητα κατά την οποία η πληροφορία εξαπλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο τον κλάδο της διπλωματίας. Πιο πολύ από ποτέ είναι απαραίτητη η ανάδειξη μιας νέας μορφής διπλωματίας η οποία δεν θα έχει ως πρώτιστη επιδίωξη τον συμφέρον, αντιθέτως θα χαρακτηρίζεται από την ανάγκη κατανόησης των αξιών και των συμβόλων των υπόλοιπων χωρών. Η Πολιτιστική διπλωματία στοχεύει στην γνώση του εκάστοτε λαού που επιχειρεί να διαπραγματευτεί, να επηρεάσει αλλά και να επηρεαστεί. Σκοπός της είναι η αποκωδικοποίηση των νοημάτων και των συμβόλων και όχι απλά η γνώση της ιστορίας ενός λαού. Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής μέσω της Πολιτιστικής διπλωματίας αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Η Πολιτιστική διπλωματία αποτελεί μια ήπια ισχύ διπλωματίας και περιλαμβάνει κάθε δράση που σχετίζεται με την πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα στα έθνη-κράτη. Συνακόλουθα, η Πολιτιστική διπλωματία αποτελεί μια τεχνοκρατική διαδικασία και εφαρμόζεται τόσο από κρατικούς όσο και από μη κρατικούς φορείς. Η διπλωματική εργασία θα ασχοληθεί σε πρώτο επίπεδο με τον ρόλο της Πολιτιστικής διπλωματίας στην εξωτερική πολιτική και συνακόλουθα στις διεθνείς σχέσεις, στους φορείς που ασκούν αυτού του είδους την διπλωματία με αναφορές τόσο στους ελληνικούς φορείς όσο και στους διεθνείς οργανισμούς και στις διεθνείς συλλογικές πρωτοβουλίες. Επιπρόσθετα, καταλυτικό ρόλο στην άσκηση Πολιτιστικής διπλωματίας διαδραματίζουν και τα μουσεία τα οποία αποτελούν το θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού κάθε χώρας και μέσω των αμοιβαία επωφελή δράσεων δίνουν την δυνατότητα προώθησης της εικόνας ενός κράτους σε παγκόσμιο επίπεδο. H έρευνα θα επικεντρωθεί σε ένα θέμα που σαν σκοπό του έχει την ανάδειξη του και αυτό δεν είναι άλλο από την πολιτιστική γενοκτονία στην περίπτωση του ISIS και τι προβλέπει για αυτό το διεθνές δίκαιο. Τέλος, η μελέτη περίπτωσης μέσω της ιστορικής αναδρομής θα επαναφέρει το θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα, ένα θέμα τεράστιας συναισθηματικής και πολιτισμικής σημασίας, ένα φλέγων ζήτημα που έχει επανέλθει στο προσκήνιο.

The social, political and technological changes of the 21st century with the rapid technological progress but also the dizzying speed at which the information spreads to all the lengths and breadths of the earth could not leave the branch of diplomacy unaffected. More than ever it’s necessary to develop a new form of diplomacy which will not have the primary pursuit of interest but will be characterized by the need to understand the values and symbols of other countries. Cultural diplomacy aims at the knowledge of the people who try to negotiate, to influence and to be influenced. The purpose is to decode the meanings and symbols and not just the knowledge of the history of the people worldwide. The exercise of foreign policy through cultural diplomacy is an insurmountable need. Cultural diplomacy is a mild force of diplomacy and includes any action related to cultural cooperation between nation. Consequently, Cultural diplomacy is a technocratic process and is implemented by both state and non-state entity. The dissertation will deal at the first level with the role of Cultural diplomacy in foreign policy and consequently in international relations, in the bodies that practice this type of diplomacy with references to both Greek government entity and international organizations and international collective initiatives. In addition, the museums, which are the treasury of the culture of each country and through the mutually beneficial actions, give the catalytic role in the exercise of Cultural diplomacy and through the mutually beneficial actions give the possibility of promoting the image of a state in the world. In addition, the research will focus on an issue that aims to highlight and that is nothing more than cultural genocide in the case of ISIS and what it provides for this international law. Finally, the case study through the historical background will bring back the issue of the Parthenon marbles, an issue of great emotional and cultural importance, a burning issue that has returned to the forefront.
The Power of Cultural Diplomacy
Keywords: Πολιτιστική Διπλωματία, Μουσεία, Μάρμαρα του Παρθενώνα, ISIS; Cultural Diplomacy, Museums, Parthenon Marbles, Isis