Υλοποίηση και σχεδιασμός software στην κυβερνοεπίθεση sim swap - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τη σημασία της κοινωνικής μηχανικής που πρυτανεύει στην προσωπική ζωή των χρηστών. Έχει ως στόχο να αναδείξει τις επιπτώσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων εξαιτίας της ελλιπής πληροφόρησης σχετικά με τη ασφάλεια που χρειάζεται να υφίσταται. Αναλύει μορφές επιθέσεων οι οποίες υποβαθμίζουν την ασφάλεια των υπολογιστικών συστημάτων που παρέχονται για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των χρηστών ενώ παράλληλα παρουσιάζει την υλοποίηση λογισμικού που χρησιμοποιείται ενάντια στην υποβάθμιση αυτήν. Αρχικά το πρώτο κεφάλαιο αναλύει τον ρολό της κοινωνικής μηχανικής στον σύγχρονο κόσμο του διαδικτύου καθώς και τον διαφορετικό τρόπο αξιοποίηση της βάση προτιμήσεων. Αναφέρει τις επιθέσεις που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν κατηγοριοποιώντας τες και παρουσιάζοντας τις μεθόδους εξαπόλυσης και απόκτησης πληροφορίας από τους χρήστες. Τέλος στηριζόμενο σε πήγες παρουσιάζει στατιστικά συνηθέστερων επιθέσεων όπως sim swap και cyber crime και αριθμητικά μεγέθη προσωπικών δεδομένων που έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο. Στο δεύτερο κεφάλαιο, πραγματοποιείται μια ομαλή εισαγωγή στο εννοιολογικό κομμάτι της επίθεσης sim swap και στον τρόπο που διαλέγεται για να εκμεταλλευτεί ευπάθειες δικλείδων ασφάλειας. Εστιάζει στην ασφάλεια των πολλών παραγόντων που παρέχει ένα αρκετά ισχυρό σύστημα προστασίας δεδομένων, καθώς επίσης παρουσιάζει την θεωρητική λειτουργία του λογισμικού που μπορεί να αντιμετωπίσει επιθέσεις sim swap. Έπειτα το τρίτο κεφάλαιο περιγράφει αναλυτικά την λειτουργία του λογισμικού, παρουσιάζοντας την λειτουργικότητα της και τονίζοντας την ιδιαιτερότητα που το ξεχωρίζει από παρομοίου είδους λογισμικά καθώς βασίζεται στην ανάγκη απόκτησης μοναδικών κεφάλαιο αριθμών της φυσικής συσκευής. Τέλος το τέταρτο κεφάλαιο αξιολογεί το λογισμικό με άξονες την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα και την επίπτωση που έχει στο περιβάλλον. Παρουσιάζει μελλοντικές προεκτάσεις που χρειάζεται να ληφθούν υπόψιν και να υλοποιηθούν προς όφελος του λογισμικό καθώς επίσης, συνοψίζει τα συμπεράσματα που προέρχονται μέσω αυτής της εργασίας.
Keywords: κυβερνοεπίθεση sim swapp, υλοποίηση software